Pesanan Penaja ^_^

30 Sep 2015

Trio Air Fryer Awesome..

Assalammuallaikum semua.

Semoga u'olls sentiasa sihat dan selalu menjaga kesihatan dengan baik yea. Almaklum ler sekarang kan musim jerebu. Sana sini berkabus dengan bau asap yang menyesakkan lobang hidung ku.

Jadi kurang-kurang kan ler beraktiviti di luar. Banyakkan minum air suam dan beriadah dalam rumah je. Bila nak berriadah dalam rumah ni. Of course ler duk melepak king depan tv kan. On tv terus terlongok depan channel Go Shop ni.

OMG..!!! Air Fryer Philip..!!

What???? Harga RM899??? Terkedu seketika. Aku baru berangan-angan nak memasak guna benda alah ni dengan mengoreng tanpa minyak. Tentu laki aku kurus ckit kan. Mudah-mudahan kurang kolesterol dalam badan tu. Tapi bile tengok harganya. Tertibo kering air liur aku ni ibarat tercekik tulang dinasour dah.

Bila tengok technology yang digunakan dalam air fryer iaitu 'Rapid Air Technology'. So tak heran ler harganya mahal setanding dengan kualiti dia. Bukan sahaja boleh mengoreng tanpa minyak bahkan boleh membakar dan mengril jugak. So lupakan je ler Air Fryer Philips. Tak mampu den nak boli eh.

Walaupun niat dihati nak melupakan air fryer Philips ni tapi dalam fikiran ni masih terbayang2 gak. Alangkah untung nya dapat benda tu. Kerja memasak lebih mudah. Tak perlu nak bersihkan dapur yang berminyak tu. Jimat masa. Jimat minyak. Jimat tenaga.

Sambil-sambil otak berangan tertiba otak ni boleh lagi berhubung teringatkan LAZADA. Mesti dekat LAZADA da jual air fryer ala2 Philips kan. Apa lagi terus ler ke PC mengoogle web LAZADA.


Taraaaaaa.... Air Fryer jenama TRIO. Harga pun murah.

Apa lagi aku mintak ler Incik Padil belikan dengan alasan mudah nak masak ayam feveret dia. Boleh buat ayam goreng, ayam berempah, ayam pandan, goreng hati, goreng pedal tanpa meletup-letup. Sebenarnya benda ni lebih mempercepatkan urusan memasak aku. Tu yg beriya sangat memujuk laki aku belikan. Almaklum ler aku memang takut mengoreng jika minyak tu meletup2. Kalau nak goreng ayam atau hati ke pedal ke aku mesti suh Incik Padil tolong gorengkan. So dengan adanya Air Fryer ni tak ada ler aku menyuruh Incik Padil tolong aku mengoreng lagi. Hikhikhik. Baguskan alasan aku? Idea yang bernas.

Setelah ditimbal balik idea aku ni Incik Padil pun setuju belikan dengan alasan dia plak. Ni kira hadiah hari jadi aku next month. So next month besday jangan nak gatal2 request hadiah lagi ek. Hikhikhik. Incik Padil siap pesan kalau dah da air fryer ni mesti selalu gunakan. Jangan beli saje tapi tak guna.

So apa lagi dengan laju aku pi oder secara online siap mengoder sekali Yonanas Fruit Frozen Ice Cream Maker. Yang ni aku citer next time ekkk.



2hari selepas mengoder Trio Air Fryer di LAZADA. Barang idaman pun sampai. Apa lagi memang excited aku nak test tau. Dapat je barang terus keluarkan sosej dalam frozen tu tanpa perlu defrost kan. Punya ler buruk perangai aku. Gelojoh betul. Incik Padil siap bagi arahan suh basuh dulu periuk tu sebelum test.

Ermmm.. Baikkkkk.. Tanda akur dengan arahan Incik Padil.

Lepas je cuci periuk iaitu bahagian kita nak letak sosej ni. Aku lap2 ckit kang ada plak kena elektrik kang. Aku pun letak ler 3pcs sosej dan laraskan suhu dengan 180'C dengan masa 12minit. Sambil menunggu sosej siap digoreng. Aku pun bagi Si Fa'iz makan. Sesudah Fa'iz makan. Sosej pun siapppp.

Tiiinnnnnggggg..!! Wah da bunyi ler menandakan makanan tu ready to out. So aku pun excited nak tengok camana ler gaya rupa mengoreng tanpa minyak kan. Jakun aku sekejap.

Tadaaaaaa..!!! Wah gebu betul sosej aku ni. Warna dia pun tak gelap. Tak ada nak hangus sana sini. Masak dia sekata. Cantik je. Rasanya pun lebih sedap dari mengoreng dengan minyak. Juicy. Nampak kering diluar tapi lembab di bahagian dalam. So nice. Delicious.

Aku pandang muka Incik Padil untuk tengok reaksi dia bila merasa sosej yang digoreng tanpa minyak tue.

Yes, Incik Padil puji makanan tu lebih sedap dari biasa. So next time boleh hari2 goreng ayam untuk dia. Tue kata Incik Padil.

Aku mendengarnya speechless. Just say SYMP saje ler.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yeayyyy, hari ni cuti. Hari sabtu. So boleh santai2 dekat rumah. Planning program hari ni nak gi pasar beli stock bahan basah seminggu. Jadi dah da air fryer ni feeling excited nak masak makanan bergoreng tu membuakkk2 kan. Almaklum ler asal nak makan hati goreng je. Bila terfikir hati yg bakal meletup2 tu. Terbantut tekak nak makan hati atau pedal goreng ni. Malas nak berperang dengan minyak panas tu.Termasuk ler ikan keli goreng berlada. Perghhhhh.. Kalau di goreng garing dan dimakan dengan nasi panas corfirm meletup2 dalam mulut.

Jadi apa lagi. Jom kita membeli ikan, hati, pedal serta tauhu. Boleh buat tauhu sumbat untuk juadah petang ni.





















Betul tak apa aku cakap kan? Benda ni awesome sangat. Sambil masak. Sambil boleh buat kerja lain.

Kalau time kerja tu. Balik dari ofis. Terus aku goreng ayam untuk Incik Padil. Tapi sebelum tu aku memang dah siap2 perapkan ayam tu dengan kunyit+garam+lada sulah cikit semalaman. Sebab dah plan esok hari memang aku balik kerja nak prepare menu ayam masak berlado untuk dinner. So sebelum masak sambal nya. Goreng kan dulu ayam tu dalam Air Fryer. Sambil tunggu ayam siap digoreng. Aku boleh gi mandi dulu ke atau kemas2 cikit umah sebelum Incik Padil balik menjemput anak dari umah mak mertua. Kang masing2 dah balik. Huru hara nak mengemas.

Jadi aku goreng ayam ni 15minit untuk ayam lebih ranggup kan. Siap 15minit masak dgn suhu 200'c. Aku pun ready dah mandi dan masuk balik dapur untuk siapkan sambal berlado ni.

Pungg pangg pungg pang dekat dapur. Tak sampai 30minit. Siap dah aku punya ayam masak berlado. Senang kan. Tapi maaf ler aku tak sempat nak amik gambar ayam berlado aku tu. Siap masak. AKu pun terus makan. Tu yg tak done nak snap gambar.

Tips Menggunakan Air Fryer :


Alihkan Kedudukan Makanan

  • Pastikan anda membuka penutup air fryer dan kacau makanan di dalamnya ketika makanan sedang digoreng dalam 'machine's basket'. Makanan seperti 'French fies' dan boleh dipadatkan. Untuk hasil yang baik, balik-balikkan makanan setiap 5 hingga 10 minit.
Jangan Terlampau Penuh
  • Beri makanan anda sedikit ruang di dalam air fryer bagi memastikan peredaran udara lebih efektif. Dengan itu, makanan yang terhasil lebih ranggup.
Pastikan Kering.
  • Pastikan permukaan 'pat foods' kering bagi mengelakkan percikan dan asap yang berlebihan (untuk masakan perapan). Begitu juga, apabila memasak makanan berlemak tinggi seperti kepak ayam, pastikan untuk membuang lemak daripada bahagian bawah mesin secara berkala.
Pembersihan.
  • Penggunaan span lembut dan bukan metal span ketika pembersihan dapat mengelakkan permukaan material air fryer anda bercalar. Juga, pastikan anda membiarkannya sejuk selama 30minit sebelum dibasuh!

1 Sep 2015

Rumah Peranginan PD Mengecewakan

Assalammuallaikum dan Salam Merdeka.

Merdeka..! Merdeka..! Merdeka..!

Amboi semangat sungguh cik kak kitew hari ni melaungkan ayat keramat ni. Bia pun badan still tak sihat tapi masih setia ke opis. Almaklum ler dah 4 hari bercuti kan. Siap makan angin buang angin lagi dekat PD ari tu. Dah seronok2. Akan hari ni tak ke opis plak. Kang orang kata PEMALAS. Alasan nak sambung cuti ler tuw. Hohoho

Chop..!! Chop..!! Yea bebenor ke seronok bercuti ke PD ni?

Of course menyeronokkan.. Sampai demam aku dibuatnya. (Baca dengan nada perli sambil tangan ke bahu mata ke atas) OMG..!!! Best sesangat..!! Rasa nak pergi lagi...

Sebenarnya bukan pantai PD yang tak cantik. Bukan makanannya yang tak sedap. Tapi rumah peranginan yang aku book 4bulan lepas yang sangat mengecewakan aku.

Cer korang bayangkan. Aku dah seronok2 planning baik punya vacation utk family aku. Almaklum ler setelah 3bulan aku terpaksa tunda holiday bajet aku bersama anak2. Tapi akhirnya.. Cenggini rupa bilik penginapan yang aku dapat.

Mesti korang tanya kan. Berapa harga semalam penginapan ni?

Dengan tak malu dan tak segannya aku serius bagitau sangat2 murah RM46 je semalam. Lagi murah dari hotel bajet. Tapi bukan kerana harganya murah aku booking rumah ni tapi kerana kemudahan yang telah disediakan untuk kakitangan kerajaan. Apa salahnya aku merasai kemudahan yang telah diberi. Lagipun ini adalah kali pertama permohonan aku berjaya. Sebelum-sebelum ni manjang je full booking.


Dah korang jangan nak ternganga mulut dan tak perlu buntang mata duk tengok gambar dengan bandingkan harga yang murah dgn keadaan penginapan cengitu. Mesti korang duk cakap dekat aku. "Patut ler dapat rumah penginapan cenggini sebab murah sangat".

Serius aku bagitau. Aku sangat2 kecewa dan unexpected rumah penginapan yang aku dapat ni kotor dan tak semenggah. Sekali masuk penuh dengan debu. Tilam tak ada. Cadar ntah ke mana. Agaknya RM46 tu untuk tido di lantai agaknya.

Aku tengok dalam website kemain cantik biliknya. Bersih dan semua kemudahan ada. Tapi kenapa aku dapat bilik camni? Subahanallah. Sapa punya salah ni?





Terus aku judge rupa yang cantik tak mengambarkan keindahan yang sebenar.

Selepas aku tengok keadaan bilik yang tak memuaskan hati. Aku pergi balik ke bahagian Receptionist untuk buat aduan. Alhamdulillah. Atas budi bicara. Diorang bagi aku bilik hotel di tingkat 2 menghadap laut.

Bila aku rasa bilik tu ok. Aku pun mintak Incik Padil bawakkan semua barang2 naik ke bilik hotel.

Apa lagi kemain suka ler Si Fayadh bila tengok bilik hotel yang cantik pemandangannya. Dia dapat tengok laut. Dapat tengok kolam. Kemain excited nya dia. Waktu2 cenggini ler aku nak nikmati bersama anak-anak aku yang tengah membesar ni. Banyak perkara yang diorang perlu belajar kan.

Lepas dah abis seronok duk bergonjeng atas katil tu. Si Fayadh nak mama bukak kan TV. Katanya nak tengok Upin Ipin. Apa lagi aku pun terus On Switch TV. Tapi apa kan TV tak boleh on. Mayb remote ni tak ada bateri kot. Tapi switch TV ni pun tak menyala. Bila di check kebahagian plug belakang TV.

OMG..!!! Plug wiring TV ni pun pecah. Ermmm.. Tarik nafas panjang aku tengoknya.

Ketle rosak. Fayadh terpaksa minum soya malam tu.
 Plug bilik poblem so charge hanpon dekat plug petiais
TV pun tak menyala lampunya. Mybe wiring belakang tu kot :-(

So aku pujuk Fayadh tak perlu tengok TV sebab kita nak mandi kolam dah. So sebelum mandi kolam. Jom mama buatkan susu dulu yea.

Fayadh pun menganggukan kepala je.

So aku amik ketle elektrik yang pihak hotel sediakan. Basuh bersihkan dulu isi dalam ketle tu then isi air On kan switch.

Tungguuuuu... Ermmm tunggguuuu lagi.. Eh eh.. Baru aku perasan ketle ni tak on switchnya. Nampak cam rosak je ketle ni.

Sekali lagi Fayadh hampa tak dapat minum susu. Tadi hampa tak dapat tengok TV. Ni dah susu plak tak dapat nak minum gara2 air panas tak ada. Akan aku nak bagi Fayadh minum susu sejuk. Tak sedap susu sejuk.

Memandangkan hotel ni tak ada kemudahan telefon dalam bilik penginapan ni. Jadi terpaksa ler aku turun balik gi jumpa bahagian reception untuk mintak gantikan ketle lain. Jadi dah alang-alang aku nak turun. Aku ajak terus anak-anak dan Incik Padil untuk mandi kolam terus. Tak perlu nak aku turun naik berkali2 kan. Penat weiii.

Alhamdulillah. Nasib baik kolamnya bersih dan cantik. Tak ada lalat seperti yang di ceritakan.

Bila tengok anak-anak ceria mandi kolam ni. Happy je aku melayan karenah diorang. At least Fayadh hilang stress angkara asik menangis je bila nak ke sekolah. Faiz pun dpat ler bermanja lebih dengan mama dan papa. Kalau tak tu hanya 2jam shj dapat bermanja dgn mama di kala mama bekerja. Selebihnya banyak di abiskan masa bersama dengan nenek dia selaku pengasuh dia. So waktu2 begini wajib di manfaatkan bersama oleh kami berdua.

Sesudah masing2 puas berendam sakan dekat kolam. Tiba masa untuk balik ke hotel and get ready utk keluar makan. Tapi sebelum naik ke bilik. Sempat lagi aku menyinggah ke kaunter reception tu utk ingatkan diorang hantar ketle kan. Tapi malang sungguh percutian bajet aku ni. Dah ler ketle rosak. TV rosak.

Waktu magribh tu banyak pulak nyamuk dalam bilik aku ni. Aku apa lagi pasang ler ubat nyamuk elektrik yang memang aku dah stand by bawak dari rumah lagi. Aku takut kang ada plak anak-anak aku di taji nyamuk malam ni kang. Kenyang Cik Muk hisap darah anak2 aku tu. Tapi apa kan daya plug dalam bilik tu tak berfungsi semuanya. Astafirullahallazim. Mengucap panjang aku dibuatnya. Kesudahannya aku suh Incik Padil beli je spray nyamuk waktu nak keluar beli makanan nanti. Sekarang aku kena tunggu ketle sampai. Sebab Fayadh dah 2x mintak susu dah.

Tungguuu punya tungggu sampai pukul 8 malam ketle tak sampai2. Malas dah aku nak pi tanya orang hotel ni. Penat aku menunggu. Nasib baik aku booking sehari je. Tu pun dah naik sengsara dibuatnya.

Waktu aku pergi keluar makan. Aku siap tapau lagi makanan lain supaya aku tak kelaparan malam ni. Almaklum ler Faiz fully BF so mama sentiasa kelaparan. Opssss..!!! Sebelum aku terlupa. Aku nak bagitau korang siap-siap yea Rumah Peranginan Persekutuan PD ni dibawah pengurusan Puteri Beach Resort PD so disini tidak dibenarkan memasak di dalam bilik hotel. Jadi kalau keluar beli makanan. Sila ler tapau makanan tu lebih cikit yea. Sekurang-kurangnya kalau tengah malam kebulur tak da ler perlu keluar mencari makanan. Sebabnya kawasan hotel ni dikelilingi hutan. Kalau ada pun kedai souvenior bawah tu ada ler jual biskut2 atau jajan2 ni. Tapi tak ler bukak 24hours.

Memandangkan pihak hotel tidak membenarkan memasak di dalam bilik jadi aku mula ler rasa pelik. Apa function kitchen cabinet yang diorang sediakan ni? Adakah sekadar hiasan atau sekadar tempat meletakkan petiais tu je. Ermmmmm.. Sedihnya aku tengok hotel yg daif ni.

Selepas aku booking dan buat bayaran Rumah Peranginan PD ni  dulu dan sebelum aku datang kesini aku dah siap2 google review pengalaman orang yang pernah datang ke sini. Rata2 ada yang cakap Not Bad, ada yang cakap kotor, ada yang cakap banyak lalat dan ada yang cakap cantik. Ni salah satu blog yg aku sempat baca ler pengalaman diorang pengalaman 1 & pengalaman 2 

So aku rasa ok kot hotel ni. Lagipun nak tido semalam je pun. Maybe luck aku tak berapa baik kot dapat bilik yang tak ok sebab ada kawan katanya hotel ni ok. Tapi terpulang ler pada uolls ekk sebab dulu pun aku google tengok gambar hotel ni pun ok dan tak nak amik pusing pasal cakap-cakap orang mengenai kekurangan hotel ni. Tapi bila dah kena batang hidung sendiri.

Apa lagi terdiam ler mokcik kan? Ermmm ok.

Happy vacation...

Ready to next holiday.. Yeahhhhh..!!!

Esok akak citer plak ek pasal holiday aku yg spoil ni..