Pesanan Penaja ^_^

30 Dec 2016

Indahnya Japan Di Mata Ku

Hai semua.

Wah, lamanya akak peram entry ni. Dah masam macam jeruk dah kisahnya. Sebenarnya akak dah taip entry ni bulan Ogos lagi tapi dek kerana kecelaruan dalam diri yg teruk. So entry pun pending seketika.

Kecelaruan apa ek?? Jantina ke? Huhuhu

Sebenarnya impian nak ke Jepun bakal terlaksana Feb 2017 nanti. Insya Allah. Yeahhhh. (big clap)

Feeling excited tu. Tentu ada kan. So bila buat kisah ni. Akak confius nak publish ke idokkk.. Publish ke idokkk. Kang orang cakap poyo nya ler minah ni.. Macam dia sorang aje pernah ke sana kan... So akak save je ler dulu. Sok nanti-nanti baru publish.


Now. Ada 32ari lagi..

Wowwwww.. Debaran semakin terasa. Fefiling salji macam dah terasa sojuk-sojuk dah ni. Setahun beb akak menunggu. Of course perasaan tu lain dari orang lain.

Yer ler akak bukan orang kaya dik oit tapi impian setinggi Fujiyama. Perancangan di atur hampir 1tahun lebih kot akak merancang. Baru impian bakal terlaksanan.

Tik tok tikkk tokkk tikk tokkk...

Hari-hari tengok kalendar. Tandakan.

Kejap2 tengok ittinerary... Kejap2 tengok blog blogger traveler buddies ni.

Kalau boleh ilmu kena cukup dan mantap sebelum berperang.. Hafal mana nak naik train.. mana nak turun. Katanya sistem train sini sangat ler on time. Puntcual betul..

Takut sesat. Guna plak google street view. At least akak boleh nampak sedikit gambaran tempat mana yang akak nak pergi nanti.

Tak cukup plak dgn google street. Search pula google map untuk tengok jarak jauh destination. So dari situ akak baru boleh estimated berapa jauh dan masa untuk akak walking distance di sana. Baru boleh buat ittinerary lengkap.

Orang jepun ni kebanyakkan suka berjalan. Jalan diorang pulak bukan jenis mak limah pulang petang. Lenggang lenggok je. Diorang berjalan laju beb... Semput dibuatnya.

Hahahahaha. Bunyi poyo kan. Orang lain relax je. Akak je bagai nak pecah hotakkk duk fikir macam2.

Sebenarnya ramai kengkawan akak duk bertanya kenapa pilih Jepun sebagai destination holiday bukannya negara di Eropah???

Bila difikirkan balik negara-negara Eropah pun cantik sebenarnya tapi Jepun budaya masyarakat mereka unik itu lebih menawan hati akak untuk kesana.

Pembetulan juga yea. Akak ke sana bukan untuk bercuti ala2 mewah tapi ia lebih kepada mengembara melihat keindahan panoramanya, keunikan budaya dan displin masyarakat mereka dengan arus kemodenan yang membangun. Kiranya ala-ala backpackers.. No tour guide.. Semua sendiri-sendiri je. Lebih kepada walking. Lantak ko ler nak sesat barat di sana nantikan...

Apa uniknya Jepun di mata Mira Bechok??

Budaya Masyarakat Jepun

Masyarakat Jepun memang terkenal dengan budaya tradisional mereka biapun negara tersebut telah menuju arus kemodenan yang pesat. Namun displin dan saling menghormati antara satu sama lain tetap utuh dalam jiwa masyarakat mereka.

Kalau korang ke sana nanti boleh tengok sendiri dengan mata korang masyarakat diorang ni selalu mengucapkan perkataan "ohay┼Źgozaimasu" (selamat pagi) atau kon'nichiwa (hello) sambil menundukkan kepala (bow). Diorang sangat menghormati biapun kita ni warga asing. Kalau diorang ada buat salah ke atau terlanggar kita ke. Of course dengan cepat mereka meminta maaf "sumimasen" (minta maaf) sambil bow berkali-kali. Kadang-kadang kita plak rasa serba salah dibuatnya sebab kesalahan tu bukannya besar pun tapi bagi mereka sangat besar.

Lagi satu kalau kita datang menginap atau buat lawatan ke tempat mereka. Kalau kita nak pulang kan. Selagi tak hilang kita dari mata mereka. Selagi tu ler mereka akan melambai-lambai tangan mengucap "sayonara" (selamat tinggal). Kita plak rasa sedih nak tinggalkan mereka dek kerana layanan baik diorang berikan. Kita pun jangan ler lupa mengucapkan "arigat┼Źgozaimasu" (terima kasih) sebagai tanda menghargai layanan baik mereka.

Korang kalau tersesat di sana pun jangan mudah gelabah yea. Boleh bertanya dengan rakyat sana kerana diorang sangat mudah membantu. Bia pun bahasa pertuturan menjadi penghalang utama tapi tu bukan penghalang. Diorang kalau boleh akan membantu kita selagi mereka termampu.

Itu yang terjadi kepada sahabat Kak MB bila tersalah turun train station. So nak patah balik tak tau kan. Jadi bertanya ler kepada warga jepun ni. Punya ler baik mereka sanggup turun carikan platform yang betul untuk kawan Kak MB ni. Sama juga bila nak cari penginapan yang di tempah sanggup mamat mata sepet ni berlari sama mencari rumah penginapan kawan Kak MB ni berpandukan alamat yang di bagi. Nak cakap tak ngeti kan. Macam lembu dan kambing.

So kesimpulannya perbezaan bahasa tidak menghalang kita untuk saling membantu. Yang penting budaya dan nilai-nilai murni itu wajib ada dalam setiap mayarakat kita hari ini.

Displin

Orang Jepun ni displinnya memang tinggi dan sangat punctual dari segi masa. Tak heran ler jadual ketibaan train diorang sangat tepat 100%. Sebabnya masyarakat diorang ni adalah jenis yang workaholic dan bersistematik. So majoriti mereka pergi bekerja menggunakan train dan bas. Jarang diorang bawa kereta sebab parking dan minyak kereta di sana sangat mahal. Orang naik kereta ni di kira orang kaya tau.

Jadi displin mereka sangat ketat untuk mematuhi waktu bekerja dan menghargai masa yang berlalu. Kalau menunggu train ni WAJIB beratur. Korang jangan datang sana memandai-mandai nak potong barisan ekk. Please hormat peraturan di tempat orang. Jangan nak duk berebut naik train ke naik bas ke sambil bertolak-tolak. Please behave yourself. Kalau diorang boleh beratur dengan elok korang pun boleh.

Lepas tu jangan suka suki nak merokok atau buang putung rokok ikut sedap korang je. Di Jepun ada banyak kawasan larangan merokok. Ada tempat khas yang diorang sediakan untuk merokok ni.

Lagi satu di negara matahari terbit ni memang susah korang nak jumpa tong sampah. Rasanya macam tak disediakan pun tong sampah. So kalau korang nak buang sampah sila simpan sampah dalam beg dulu then bawa ke rumah dan buang dalam tong sampah tempat korang menginap tu nanti. Jangan lupa plak sampah tu mesti di asingkan ikut kategori. Kalau botol buang dalam tong botol. Kertas buang dalam tong kertas. Kalau ada saki baki makanan buang dalam satu tempat khas. Jadi sampah sarap mudah nak di uruskan mengikut ketegori. Walaupun tong sampah memang payah nak jumpa di sana tapi kebersihan negara diorang sangat diutamakan. Tak ada sampah pun di kaki jalan atau merata-rata. Ni semua kerana displin yang kuat.

Kalau korang rasa-rasa nak holiday dengan anak-anak di sana. Boleh ler ajar anak-anak dari sini untuk menjaga kebersihan dan tatacara buang sampah dengan betul.

Keselamatan

Yang ni akak memang tabik spring ler dengan Jepun. Walaupun duit bersepah, wallet atau barangan berharga di tepi jalan pun. Rakyat diorang sikit pun tak endahkn dengan duit tu. Diorang buat don't no je. Bz menguruskan urusan masing-masing sebabnya mereka memang dah di terap dalam jiwa mereka tidak akan mengambil barangan yang bukan milik mereka dari kecik lagi.

Jangan buat dekat Malaysia. Tercicir duit seringgit pun sekejapan je lesap. Belum lagi jumpa wallet ke barang kemas ke. Simpan dalam almari pun boleh hilang apatah lagi tercicir di tengah jalan. Musnah harapan nak jumpa balik.

Tapi ia berlainan di Jepun kadar keselamatan diorang memang selamat. Kalau nak travel sengsorang pun boleh tapi walaupun ia selamat korang jangan ler take easy dengan sengaja tak berhati-hati langsung kan. Ni yang membezakan Jepun dengan negara yang lain. Kurang mat copek.

Pernah satu insiden ni berlaku kepada anak kawan Kak MB sendiri yang hilang pasport ketika di Osaka dan tercicir begpack. Mereka hanya buat laporan di "keisatsusho" (balai polis). Alhamdulillah kurang 12jam dapat semula pasport dan bagpack mereka. Syukur sangat.

Lagi satu kalau korang ingin memandu di Jepun pun. Sangat selamat. Pemanduan di sana sangat berhemah. Kelajuan kenderaan mereka tidak melebihi 100km/j. Budaya pemanduan mereka pun sangat menghormati pengguna berbasikal. Jarang sekali diorang nak meng'hon orang yang bawak basikal ni. Kalau kenderaan berat nak memotong pun diorang kalau boleh amik space luas untuk memotong. Diorang lebih mengutamakan pengguna berbasikal. So tak perlu risau kalau korang nak round tour di Jepun ni dengan berbasikal ekk. Lebih save dan selamat.

Kebersihan

Tadi Kak MB dah bagitau bab sampah kan??? Jangan buang sampah merata-rata. Tong sampah memang susah nak jumpa. So pandai-pandai korang ler nak uruskan sampah korang. Rakyat Jepun punya budaya buang sampah adalah buang mengikut kategori. Sampah mereka diurus dengan baik. Lori sampah datang ada jadualnya. Kalau ada sisa-sisa makanan dalam bekas tupperware plastik tu. Diorang tak akan terus buang macam tu je. Diorang akan buang sisa makanan dalam satu plastik khas dan bekas makanan tu pun akan dicuci terlebih dahulu sebelum dibuang dalam tong plastik. That why sampah diorang tak berbau. Bab kebersihan di Jepun memang sangat diutamakan.

Kepada kengkawan muslim Kak MB. Kalau datang ke sana tak perlu risau dah mengenai masjid. Di tokyo atau area kansai memang banyak dah disediakan tempat solat (musollah). Boleh google yea. Cuma satu akak nak ingatkan kalau korang nak amik air wudhuk. Please jangan membazir air. Rakyat sana tak suka membazir. Displin. Gunakan sedikit sahaja air untuk berwudhuk dan kalau boleh jangan ler amik wuduk sampai basah satu lantai. Kerana masyarakat Jepun sangat pembersih orang nya. Kalau basah lantai ketika berwuduk sila lap balik dengan tisu.

Kalau ke toilet tu memang kering. Lepas membuang please flush dan jangan biarkn air terpecik ke lantai. Kalau terpecik pun diorang akan lap air di lantai tu dengan tisu atau kain. Nampak tak bertapa bersihnya mereka. Kalau tengok tandas-tandas awam mereka pun tidak seperti tandas awam di sini. Di Jepun toilet diorang memang jarang ada paip air disediakan. Walaubagaimanapun toilet diorang still bersih dan tidak berbau. Macam mana yea diorang menjaga kebersihan?? Kalau masuk toilet mereka boleh siap-siap tido berdengkur lagi. Punya ler selesa.

Kekeluargaan

Kak MB selalu tertanya-tanya kenapa anak-anak diorang ni mudah mendengar cakap ibu bapa dan menghormati guru mereka. Macamana cara diorang mendidik yea?

So hasil dari beberapa blog dan maklumat yang akak baca. Rupanya anak-anak mereka ni kalau nak bermain kena keluar dari rumah. Bermain ler di taman permainan seperti dalam cerita Doraemon mahupun Chibi Maruko Chan. No gadget. Biapun negara mereka hebat dengan gadget yang up to date. Anak-anak mereka di larang menjerit-jerit, berkejaran atau melompat-lompat dalam rumah. Biasa ni kawasan rumah adalah quiet zone.

Korang kalau nak menginap dengan bawak anak. Kena tau dulu kawasan korang menginap tu macamana. Sesuai ke idokkk bawa anak yang tengah melasak ni. Ini bagi menghormati tuan rumah tu sendiri dan peraturan yang di beri.

Kalau kita tengok rumah-rumah Jepun ni kebanyakkannya small house bukan compact house. Susun atur barangan diorang minimalis aje. Cukup ada satu tv kecik dan alas tikar mengkuang (tatami). Ala macam papa nobita time tengok tv kan. Bukan rumah macam kita. Ada sofa, tv gedabak besar, radio, meja makan. NO.!! Sana tak ada itu semua.

Barang rumah mereka ada sekadar untuk keperluan sahaja bukan kehendak. Sebab tu rumah mereka nampak luas walaupun kecil. Lagi satu bonding antara anak dan parents sangat rapat. Aktiviti malam diorang di isi dengan sesi bercerita kisah-kisah seharian yang berlaku.

Sekolah

Sistem pembelajaran diorang pun berbeza dengan sistem di Malaysia. Kalau di Jepun anak-anak yang berusia 7tahun hingga 12tahun tu kurang di tekankan kepada pembelajaran subjek ni. Bukan macam di sini anak 7tahun wajib tau membaca. Usia 9tahun dah terror mengira. Di Jepun lebih menekankan kepada nilai-nilai murni, displin dan kebersihan.

Di sekolah mereka tak ada cleaner ni. Anak-anak murid sendiri yang akan mengemas, membersih dan mencuci kelas dan sekolah mereka sendiri. Toilet anak murid yang basuh. Landskap anak murid yang akan kutip sampah bersama-sama. So menjaga kebersihan ni memang dah di terap seawal usia. Bila melonjak ke sekolah menengah baru mereka akan fokus kepada pembelajaran subjek.

Vending Machine

Vending machine ni dekat Malaysia pun ada. Apa nak di heran kan? Betul tak?

Hah u'olls salah. Yes, vending machine di sini memang ada tapi tak sebanyak di Jepun. Sana majoriti semua barang dijual melalui vending machine. Kalau korang nak beli barang dapur ke, rokok ke, sim card, beg duit, barang basahan dan apa saje ler semua melalui vending machine. Masuk je duit then tekan item mana yang korang ni.

Di Malaysia setakat jual air je di vending machine kan tapi di sana penjualan nya menyeluruh. So yang ni akak tak dapat nak bayangkan sangat sebab belum sampai lagi ke sana. Apa lagi jenis vending meachine ni jual. Nanti akak update live semua yang akak tulis hari ni. Unik ke idokkk??

Jepun tungguuuu akak datanggg !!!!

Okay ler setakat ni je kot yang mampu akak abadikan sedikit keunikan yang membuat hati akak terkinja-kinja nak ke sana. Selebihnya biar akak pergi dulu yea. Bagi ler akak merasa dulu apa yang akak tulis ni betul-betul unik ke idokkk??

Selamanya akak hanya membaca, melihat dokumentari dan menilai keunikan ni sendiri dari sudut mata yang melihat dan kefahaman akak je. So bila dah pergi nanti baru betul-betul faham.

Kalau ada yang salah apa yang akak tulis ni. Korang boleh tinggalkan jejak di komen yea. Kadang-kadang tak semua apa yang akak faham tu ia betul-betul terjadi. Maybe ia hanya ler rekaan semata-mata nak bagi rencah cerita menarik kan.

Gambar pun akak tak mampu nak update banyak. Cukup ler satu gambar yang akak google dulu ekk. Nanti akak amik gambar banyak-banyak. Kasi tepek sini blog. Baru real kan.

So unikkk ke idokkkk?

Sayonara..!!!

8 Dec 2016

Buat pasport di Imegresen Putrajaya menguji kesabaran..!!!

Hai.

Hujan mencurah-curah dekat luar tu tak mampu menyejukkan hati aku yang terbakar ni.

Aircond ofis ni pun aku rasa macam tak berfungsi je.. On ke off ni?

Panaihhh bakk hang hati aku tau tengok perangai segelintir masyarakat Malaysia ni. Langsung tak ngeti bersabar satu hal.. Yang buat2 tak faham peraturan pun satu hal.. Lepas tu PEMALAS satu hal gak... Ko yang malas bertanya. Sesat jalan.. Pas tu Ko punya salah tak nak ngaku.. Orang lain punya salah yg ko cari. Apahal weii???

Aishhhhhhhhhh.....


Hari ni aku memang datang nak amik pasport je. Awal-awal lagi aku bertanya dekat pegawai imegresen tu yang aku datang nak amik pasport. Elok je pegawai tu layan pertanyaan aku dengan baik dan senyuman. Disuruhnya aku beratur. Aku pun beratur ler ikut laluan yang betul. Depan aku ni pun ada gak 2 3 orang brader tgh beratur. Sangkaan aku dia pun macam aku kot. Dah buat pasport hari-hari yang lepas dan datang hari ni nak kutip pasport je. Sebab aku perasan ada kertas kuning beserta nombor giliran seperti aku juga di tangan diorang. 

Sekali tengok macam tak ada beza pun orang yang datang hari ni buat pasport dengan orang yang dah buat pasport pada hari-hari sebelum hari ini. Mereka juga memegang resit bayaran yang sama seperti aku. Tapi perbezaannya orang yang buat pasport hari ini perlu diminta menunggu nombor giliran tiba. Manakala pemohon pasport yang hanya datang untuk mengambil SAHAJA perlu beratur di line yang ditentukan. 

Ulang sekali lagi...!!!!

PEMOHON PASPORT HARI INI DIMINTA MENUNGGU NOMBOR GILIRAN ANDA. HANYA PEMOHON YANG DATANG UNTUK MENGAMBIL PASPORT SAHAJA PERLU BERATUR DI SINI......

Korang faham tak apa yang aku tulis ni.. Faham kan..

Tapi tadi ada juga makhluk Allah ni yang tak faham bahasa... Lepas tu tak ada etika langsung terus memotong barisan.

Ewah2... Mentang2 aku kecik je.. Umpama cacing di tepi kaki ko. Ingat..!! Senang-senang ko nak pijak kepala aku. Ko ingat mulut akak tak laser.. Nah amik ko menjerit aku sound brader tu.  Dah semua pandang aku. 

Alamak baru teringat.. hari ini akak berbaju batik dik non.. Kang ada amik gambar akak kang. Maun satu jabatan cemuh aku kang.

Tapi apa ada heran. Benda salah perlu diperbetulkan. 

"Hello brader.. Apa hal tertiba ko potong que plak ni??? Orang lain elok je beratur panjang sampai ke muka pintu masuk tu dengan kesabaran tapi kerana perangai ko yang kurang ajar ni menyebabkan orang lain pun ikut sama BODOH potong que gak. Tak ngeti menyabar..."

Ko nampak je pegawai imegresen tu duduk dekat kaunter serahan. Terus ko datang melulu ke kaunter yea. Dengan nombor giliran ko. Katanya saya dah menunggu dari pukul 11 pagi tadi. Tak setle2 urusan lagi.

Apa ko ingat aku baru datang ke? 

Ko xtau aku datang 3 hari lepas tak setle urusan lagi tau.. Relax chilll je. Walaupun aku rasa fed-up plak nak kena datang balik amik pasport hari lain.


Hah ni ler nombor aku. Perlu menunggu 248 orang lagi. After lunch baru no aku naik. Bila tunggu akhirnya pukul 4 ptg baru dia panggil no akak.. Pk4.30 ptg baru proses bayaran tau. Amik nya hari ni ler.. Angin tak rasanya ni? Nak marah ke idokkk? Tapi lex wat peace je... XOXO

Tapi bila aku tengok 24 kaunter yang ada di pejabat Imegeresen Putrajaya ni semua berfungsi dan memberi perkhidmatan yang boleh aku kira diorang serve customer dalam 10-15minit  seorang. Kira 12 kaunter pasport.. 5 kaunter serahan.. 2 kaunter bayaran. Selebihnya kaunter lain2 urusan. Ni kira cepat tau.. Aku tak jadi nak marah. Bukan kerana diorang lambat tapi orang yang ramai memerlukan kesabaran menungu. Purata diorang boleh serve dalam sejam 6orang untuk setiap 10minit.. kira ler utk 12kaunter dgn brapa jam aku menunggu...

Bukan nak puji sangat tapi sebab orang yang datang membuat pasport pun boleh dikira ramai gak. Sampai tak da tempat duduk lagi. Lagi besar kawasan ni. Lagi ramai plak yang nak buat pasport ke luar negara kan.. Suruh bukak ler berapa banyak pun kaunter tp kalau yang datang pun bertali harus tak berhenti-henti. Kita kena gak bersabar dan patuh pada peraturan. So sila amik nombor giliran anda dan sabar menunggu. Kesabaran anda saya ucapkan terima kasih yea...

Bila difikir-fikirkn balik. Tang mana yang rakyat Malaysia semua hidup susah. Aku tengok berduyun-duyun orang ke luar negara. Ermmmmm....

Kalau barang naik. Ramai plak yang mengeluh.. Tapi ermm tengokk je ler... No komen...

Tadi bila aku tengok second pegawai ni masuk ke kaunter serahan. Terus aku plak melulu tanya semula pasport yang dah dibuat pada hari yang lepas mcmana nak amik. Pegawai tu minta resit bayaran dan amik pasport aku tapi dalam masa yang sama hamba Allah lagi sekor dekat belakang aku ni memang tak faham bahasa atau tak ngeti baca kot.. Sila beratur...

Dia pun menghimpit2 aku nk tunjuk gak no giliran dia kenapa tak sampai lagi dan suh jugak pegawai tu amik pasport dia..

Hello auntie sayang.. Pegawai bertugas ni kan tengah serve saya. Yang kamu ni tak menyempat dah kenapa??? Tak nampak ke rabun ke butaa ke sampai nak asak-asak aku ke tepi...??? Mula ler aku nak berangin balik ni..(Mampu cakap dalam hati je tapi memandang tajam ke muka auntie tu sambil buat ala-ala muka bengis) Ermmm...

Punya ler dia tak sabar menunggu tu kan. Buruk perangai betul manusia ni. Nasib time tu aku memang tak terfikir nak snap gambar ko.. Kalau tak aku viralkan.

Tapi setle je urusan aku dengar ramai ngak sok sek sok sek tepi aku. Budak ni nombor tak naik lagi. Tapi dia dah setle. Aku ni dari pagi tak setle lagi.

Hai cik kak.. Yang beratur tu hanya datang nak amik je.. Diorang tu dah mohon hari-hari yang lepas. Ada gak buat online pasport. Bukan macam cik kak yang baru mohon tadi. Tak ngeti nak tunggu giliran. Kalau dah tak sabar sangat. Boleh buat Permohonan Pasport Online disini. Tak payah nak bersapau menunggu ohkey. Nanti datang collect je..

Tapi bila di fikir-fikirkan balik dengan positif nya maybe pemohon-pemohon yang ada ni pun keliru kot sebab tak ada kenyataan atau notis yang minta atau bunyi ala-ala gini "PEMOHON PASPORT HARI INI DIMINTA MENUNGGU NOMBOR GILIRAN ANDA. HANYA PEMOHON YANG DATANG UNTUK MENGAMBIL PASPORT SAHAJA PERLU BERATUR DI SINI......

Arahan yang di beri oleh pegawai bertugas pun maybe tak jelas dan maybe arahan tersebut tak sampai kepada pemohon yang belakang2 tadi tu. Tu yang semua still berkerumun walaupun telah diminta oleh pegawai bertugas untuk tunggu nombor giliran.

Jadinya abang-abang sado yang bertugas tadi tu boleh ler pakai pembesar suara yea bila bercakap. Bagi orang2 yang kurang dengar dan kurang faham ni lebih dengar dan faham arahan.

Ok ler..

Akak minta maaf geng. Akak tak sempat nak amik gambar dari hari mula buat pasport hingga setle urusan sebab tak ada niat nak update cerita pun. Tapi bila jadi insiden gini. Mula ler laman bechok akak ni menjadi tempat luahan perasaan akak. Incik Padil seperti biasa. Orang sabar kan. Dia diam je.. Akak sabar gak tapi kepantangan akak kalau orang pijak kepala akak ni... 

So peringatan kepada manusia-manusia atau hamba-hamba Allah di luar sana. Please please please..... bersabar kalau buat urusan yea. Kaunter ada 24 je. Yang datang beribu nak di layan. Beribu juga perangai nak hadap. Kalau korang menyenangkan kerja orang lain. Insya Allah urusan korang pun Allah permudahkan yea.

Kepada jabatan yang terlibat. Tahniah sebab anda adalah yang terbaikkk..!!! Tapi boleh di perbaiki mutu perkhidmatan diantara yang TERBAIK dalam yang TERBAIK...