Pesanan Penaja ^_^

18 Jul 2017

Jamu dan Tukang Urut Terbaik di Kajang

Assalammuallaikum semua.

Selamat malam.
 Alhamdulillah. Kak MB baru je selesai berurut badan tadi.

2minggu akak bekerja non-stop sampai sakit-sakit badan di buat nya.

Akhirnya hari ni akak terpaksa mengalah jugak dengan badan yang sakit ni.


Ni ler kerja baru Kak MB kena selesai kan pengemaskinian dan pelupusan fail selama 2 bulan ni. So atas kepercayaan yang diberi. Kak MB memang sibuk mengejar dateline yang di beri.

Nasib ada kengkawan seperjuangan yang membantu kan. Syukur alhamdulillah.

Tapi????

Baru 2minggu buat kerja ni dah terasa dah sengal-sengal badan terutama di bahagian peranakan/ rahim wanita. Almaklum ler angkat fail-fail dan barangan berat.

Performance badan Kak MB tak seperti masa muda-muda di zaman anak dara dulu. Kalau dulu kerja kilang wiper 12jam pun larat. Angkat besi pun larat. Siap overtime lagi sabtu ahad. Bekerja sebulan tanpa cuti pun ok jer.

Tapi bukan sekarang selepas beranak 2 orang ni ditambah lepas operation Lipoma ari tu.

Badan Kak MB mula terasa macam dah tua sangat. Cepat letih. Pening. Mengah kalau banyak bercakap. Padahal umur baru 29tahun. Tapi badan macam 50tahun dah.

So kesihatan badan Kak MB terutama dalaman badan sangat akak titik berat kan.

Salah satunya pemakanan jamu ni. Jamu sekarang dah bersepah di pasaran. Kita kena bijak buat pilihan jer. Nak jamu jenis pil ada. Nak jamu jenis air pun ada.

Kak MB memang jenis makan jamu dari zaman anak dara lagi. Sebab bila makan jamu ni time datang bulan Kak MB kurang sengugut dan keputihan pun kurang. Dan pemilihan jamu pun Kak MB bukan pilih jamu yang mak-mak makan tu.

Ada jamu khas untuk anak dara. Namanya Jamu Chittari keluaran Indonesia. Kedai-kedai jamu ada jer jual dulu. Sekarang tak tau ler ada ke idok lagi jamu brand Chittari tu.

Bila dah kawin ni. Kak MB amalkan jamu keluaran Binari pula.



Jamu ni memang akak dah amalkan selepas bersalin kan Fayadh dulu. 4tahun dah kot makan benda ni. Sampaikan dah tak lalu nak telan dah.

Tapi demi kesihatan dalaman. Kak MB telan gak.


Sampai ler dah tak lalu nak telan. Kak MB cuba tukar jamu air pula dari Jamu Kocok ni.

Ni jamu kawan Kak MB sendiri jual. Pn Shira kita. Jamu ni best. Kandungan bahannya lebih asli dan lebih urmphhh dari yang jamu dalam bentuk pil tau.

Besa makan jamu pil akak tak ler panas sampai berpeluh-peluh kan. Maybe kandungan bahan tak sebanyak bahan dalam Jamu Kocok ni. Tapi jamu ni memang best. Original. Membuatkan akak lawas membuang di waktu pagi dan badan kita rasa anjal dan warm selalu.

Bila bekerja lama sangat duk dalam air-cond. Badan akan rasa sejuk dan sengal-sengal. Tapi bila dapat jamu gini. Yang boleh panaskan badan. Memang marvellous ler.

Ibarat macam kita berpantang tau. Rasa warm dan hot je badan. Badan rasa pejal.

Cuma Kak MB tak amalkan sebab bila minum jamu air ni. Ia tertinggal rasanya di tekak akak. Rasa dia tak pahit dan tak payau pun. Rasa sama seperti air periuk yang Kak MB minum masa berpantang tu. Cuma silap Kak MB jer cepat bosan bila selalu kena minum kan. Can not go untuk akak minum hari-hari.

Kalau pil. Telan jer dengan air. Sekaligus hilang dah ke dalam badan. Hihihi.

Tu semua atas pilihan masing-masing yea. Walaupun ada yang berkata. Makan jamu ni panas nanti cepat putus haid. Tapi akak makan jugak jamu demi kesihatan dan kebahagian rumah tangga.

Tu yang abang pandang daring jer kan hari-hari.. Hahahahhaha.

Korang kena cuba gak Jamu Kocok ni. Berminat. Sila mesengger Pn Shira di FB dia @sya q samudi.

Maaf yea. Kak MB tak ada no fon dia. ^_^

Selain pengambilan jamu dalam menu harian Kak MB. Berurut juga adalah salah satu cara akak buat tak kira selepas berpantang atau pun tidak.

Walaupun ada orang yang bagitau tak elok berurut selalu. Tapi akak ada pendapat sendiri.

Kita wanita berkerjaya di pejabat dan di rumah. Sentiasa bekerja siang dan malam demi anak-anak dan suami. Kalau jadi suri rumah pun still bergerak dan bekerja mengemas rumah. So jangan pandang enteng dengan tugasan wanita yang bergelar isteri ni yea..

Badan sentiasa bergerak 24jam. Kalau ada anak kecik tu. Sentiasa berdukung pula. Mana tak patah pinggang di buat nya kan. Tu belum kira demam sakit. Of course kaum ibu tak cukup tido punya.

So dengan berurut ni adalah salah satu cara untuk Kak MB memperbetulkan urat-urat yang tersimpul dan membuang angin dalam badan.

Wanita yang dah ada anak memang di sarankan berurut at least 3bulan sekali atau 6bulan sekali. Badan pun nak kena di manja jugak dikk oittt. Bukan muka jer nak di belai. Badan nak pakai lama ni.

Tapi nak berurut pun bukan sebarangan orang tau. Kak MB memang tak suka berurut ala-ala SPA yang gosok-gosok je tu. Minyak dah ler banyak di gunakan. Tapi urut gosok-gosok je.

Jadi Kak MB bab-bab mengurut ni sangat cerewet yea. Tak semua orang boleh mengurut akak.

Kalau nak berurut mesti dengan mak bidan atau pakar urut yang memang pandai mengurut.

Banyak orang dah Kak MB cuba berurut dan macam-macam cara orang ni mengurut. Pakai sikat ler. Pakai batu ler. Macam-macam cara.

Hanya 2 orang yang pakar mengurut wanita yang menjadi pilihan Kak MB selalu.

1st pilihan akak adalah tukang urut wanita di Shah Alam. Dia ni Indonesia mari. Muslimah. Akak memang berurut dengan dia dari anak dara lagi. Urutan dia memang best dan terbaik. Sebab dia pandai buang kan angin badan akak dengan dia bersendawa. Lepas jer mengurut. Corfirm badan akan rasa ringan jer. Nama dia Kak Siti. No fon dia 016-6568211. Cara berurut mematuhi cara Islam yea.

Dia ler yang mengurut akak masa bersalin kan Faiz dulu. Kak Siti ni memang menjadi pilihan Kak MB. Tapi memandang kan dia duk jauh sangat. Dari Kajang ke Shah Alam tu mengambil masa nak sampai.

So 2nd tukang urut ni pula menjadi pilihan Kak MB sebab dia dekat je di Kajang ni. Nama dia Kak Norhana duduk di Taman Sri Jambu Kajang. Kak MB kenal dia pun dari Incik Padil sebab suaminya pun tukang urut lelaki.

Bila pertama kali akak berurut dengan dia sebab sakit-sakit badan yang teramat sangat.

Memang 1st try dia mengurut rasa sakit sebab badan dah memang sakit kan. Baru nak gosok-gosok mengurut je pun sakit. Tapi lepas jer berurut. Hilang dah sakit-sakit badan tadi. Yang bestnya dia mengurut badan akak yang sakit ni tanpa meninggalkan lebam-lebam badan. Dan badan pun rasa lega dan ringan. Kak Ana pun guna minyak mengurut pun tak banyak. So tak ler melemuihhh badan kita bau minyak sampai tak selesa di buatnya kan.

So bila dah tau Kak Ana urut sedap dan sesuai cara urutan nya dengan badan akak. Sekarang kalau sakit badan jer. Kak MB akan cari dia.

Ramai orang suka berurut dengan dia. Kalau uolls nak cuba belaian tangan Kak Ana urut korang. Cer call no ni 013-2762265 (Tukang Urut Wanita) atau no fon suami dia 010-2030530 Abg Azri (Tukang Urut Lelaki). Insya-Allah Kak Ana dan Abg Azri boleh bantu korang yea.

Tapi sebelum nak berurut tu. Pastikan call atau whatsapp diorang dulu yea. Takut kang datang. Diorang tak available pula. Sebab Kak Ana ni pun kerja pejabat juga. Hanya malam dia available kalau tak ada temujanji dengan pelanggan lain.

Okay ler.. Hari dah malam ni.

Sepatutnya lepas berurut tadi . Kak MB kena rehat dan tido. Bukannya mengadap lappy ni.

Tapi memandangkan ramai kengkawan bertanya mengenai jamu dan urutan ni. So akak cuba buat entry ringkas untuk korang.

Nah. Sila baca yea.

Wasalam.

30 Jun 2017

Kembara Musim Salju 2017 : Day 6 Takeshita Street, Harajuku

Entry sebelum Shibuya Crossing.

Hai,

Pening dah kepala duk tengok lautan manusia di Shibuya tadi.

Sekarang misi Kak MB nak pi makan 'creap' yang orang cakap sedap sangat tu.

Dari Shibuya ke Harajuku sebenarnya boleh jalan kaki sebab jaraknya hanya 1.5km jer. Tapi Kak MB sengaja decide naik ajer train ke Harajuku yang hanya 2 minit perjalanan. Tenaga kaki nak kena simpan gak untuk esok. ^_^


Keluar-keluar jer dari Station Harajuku. Dah nampak dah pintu gerbang Takeshita Street @ Takeshita Dori iaitu satu lorong yang menjadi tumpuan ramai untuk melihat anak muda tempatan memakai pakaian animasi kegemaran mereka.

So korang kalau nak tengok orang pakai kostum Sailor Moon ke Dragon Ball atau pakaian fesyen pelik-pelik tu. Takeshita Street adalah tempat nya.



Hah, ni ler pintu gerbang utama yang Kak MB cakapkan tadi.

Mole Hole Harajuku


Dari station Harajuku korang perlu melintas keseberang dan masuk ke laluan lorong tu. Korang akan nampak lautan manusia lagi di sini.



Korang masuk je lorong tu.

Banyak kedai-kedai jual cenderahati serta pakaian pelik-pelik ada di jual. Tapi akak tak masuk pun. Kedai 100yen pun tak sanggup nak redah. Crowded giler..!!!

Kak MB bila dah tengok sesak sangat di sini. Terus ke misi utama jer.

Creap oh creap..!!

Tak done nak belek-belek souvinier yang menarik dekat kedai tu. Sebab ia terlalu sesak weiii..

Tak larat nak berjalan sambil berlaga bahu dan punggung. Azab..!!


Akhirnya jumpa gak apa yang akak carikan.

Hah, amik kaww..!!


Nak beli creape pun kena beratur panjang tau. Punya ler ramai orang.

Ni kedai 1st yang Kak MB nampak. Namanya Angel Hearts. Tapi akak tak singgah pun.

Jalan lagi ler.



Yang ni 2nd kedai sebelah jer dari Angel Hearts tadi. Marion Crepes.




Nak beli creape di sini pun still kena beratur tapi tak ler panjang barisannya seperti kedai sebelah tadi.


Harganya pun boleh tahan. Please.. Jangan convert harga..!!

Dan jenis creape di sini lebih pelbagai dari yang sebelah tadi. So bila dah banyak pilihan ni. Mula ler tak tau mana nak pilih kan.


Kesudahnya Kak MB pilih yang ni. Ada buah laici, grean tea aiskrim dengan buah strawberry.


Incik Padil amik yang ni. Isi nya ada vanila aiskrim dengan strawberry fruit.

Alhamdulillah. Kenyang.

Serius. Memang sedap. Saiz Creap dia besar. Recommended..!!

Tapi kalau di tanya creape ni macam mana ekk???

Okay ler. Creape ni ala-ala adunan waffle tapi kena buat nipis-nipis macam tosai nipis nya. Lepas tu letak ler buah dan aiskrim apa korang suka. Lepas tu gulung kan. Siap..!!

Bila perut dah kenyang. Baru senang hati kan nak berjalan.

Perjalanan di teruskan untuk tengok orang yang pakai baju pelik-pelik tu tapi akak tak jumpa pun orang yang berfesyen pelik-pelik.

Akak tak pasti pulak kalau diorang ni ada masa dan port area melepak kan. Tapi time akak lalu memang tak nampak pun.

Kecuali kedai ni.


Kedai ni memang jual baju pelik-pelik. Harga. Tak pasti berapa.

Sampaikan custom power rangers pun ada. Tapi korang sanggup ke berjalan ke giant tesco pakai baju power rangers.. Hahahahah


Tapi remaja di Jepun ni sangat fanatic dengan animasi kegemaran diorang.


Sanggup keluar berjalan dengan kostum kegemaran diorang yang berambu ramba tu.

Tapi dekat Malaysia tak sesuai berpakaian gini dengan cuaca panas lit lit tu. Silap hari orang ingat korang giler berpakaian gini. Hahahaha.


Stylo kan pakaian diorang.

Hanya kedai kostum ni jer. Kak MB dapat tengok. Orang pakai baju pelik-pelik tu tak nampak pulak.

Hampa.

Bila apa yang nak di lihat tak dapat. Akhirnya kami jalan juga sampai ke penghunjung lorong Takeshita Street ni dan menghala ke Omotesando Hill untuk ambil train dari Omotesando Station balik semula ke Asakusa.

Di Omotesando Hill ni adalah satu kawasan yang banyak butik-butik mewah. Sesapa peminat barangan LV atau barangan berjenama. Omotesando adalah tempatnya. Kak MB dah tak larat nak berjalan dah time ni. So amik train dan balik terus.

Berakhir sudah perjalanan untuk hari ke-6 di Jepun ni. Jenuh nak abiskan cerita.

So next entry Day 7 Mount Fuji

22 Jun 2017

Kembara Musim Salju 2017 : Day 6 Shibuya Crossing

Entry sebelum Shinjuku & Tokyo Metropolitan Government Building

Hai.

Perjalanan kali ni di teruskan lagi ke Shibuya Crossing iaitu lintasan perjalanan kaki paling sibuk di Tokyo,Jepun. Dengar ceritanya lintasan zebra di sini tak pernah sunyi. Sentiasa ada lautan manusia di setiap penjuru jalan. Ntah mana datang nya manusia yang ramai ni pun tak tau.

Very amazing view..!!!

Jadi jap lagi akak nak tengok sendiri bagaimana sibuk nya Shibuya Crossing yang selalu di perkatakan oleh pelancong yang datang ke sini. Betul ke sibuk???

Kami dari Tokyo Metropolitan Government Building tak susah pun nak ke Shibuya ni. Tak perlu nak menapak jauh ke Shinjuku Station. Cukup naik train subway dari Tocho-mae Station yang betul-betul bersebelahan dengan bangunan kerajaan Jepun ni dan stop di Shibuya Station. Masa perjalanan pun hanya 18minit sahaja.

Kejap je kan masa perjalanan???

Sebab Kak MB tak perlu lagi nak beratur beli tiket sebab akak dah ada Subway Pass yang di beli di Big Camera Shinjuku tadi. Bila dah ada pass ni pergerakan lebih cepat dan menjimatkan masa. Just touch sahaja di setiap pintu masuk dan keluar station.

Sampai-sampai je di Shibuya Station. Akak dah lihat dah bertapa ramainya manusia di station ni. Sama sibuk nya seperti di Shinjuku Station juga. Tu belum tengok lagi keadaan di luar station ni.

Kami pun ikut jer arah lautan manusia ni keluar station. Sekali nahh amik kawww..!!!


Fuyoooo..!! Ramainya orang seperti di Pesta Ambang Malam Merdeka weiiii..


Tu gambar atas ni ambil masa kami lepak di Starbucks Coffea.

Sesakkk..!!!

Mula-mula tadi nak cari mana Shibuya Crossing pun susah. Kena berhimpit-himpit dan berlaga bahu kottt nak ke crossing tu.

Kak MB yang takut terpisah dengan Incik Padil ni. Pegang kuat-kuat tangan. Kang tercicir akak kang. Maun meraung tak balik Malaysaia kang. Hahahahaha.

Bila dah tengok view yang sesakkk ni. So kami ke tepi dulu. Tak mau melintas lai di Shibuya Crossing yang sesak tu.


Moh kite amik gambar dulu yea.


Di belakang kami tue adalah lautan manusia yang sedang menunggu nak melintas jalan di Shibuya Crossing.

Kak MB relax dulu wat peace yoo..!!

Nak cari dulu mana patung anjing yang bernama Hachiko tue. Patung anjing Hachiko ni ada kisah dan sejarahnya kenapa ia menjadi satu landmark atau touch point para pengunjung yang datang ke sini.


Hah, ni ler dia patung Hachiko.

"Patung anjing Hachiko sebenarnya dia adalah anjing yang sangat setia pada tuannya. Setiap hari anjing ni akan menemani tuannya ke Shibuya Station untuk pergi berkerja. Bila tuannya dah naik train dari Shibuya ni. Anjing ni akan menunggu hingga ke petang sampai tuannya balik dan terus melakukannya selama bertahun-tahun sehingga satu hari tuannya meninggal dunia. Bahkan anjing itu tetap setia menunggu di situ."

Jadi monumen Patung Hachiko di abadikan di sini sebagai daya tarikan buat para pelancong yang sememangnya popular.

Memandangkan oang punya ramai di Hachiko ni nak amik gambar dia. Puas Incik Padil snap asik masuk jer crowd dalam frame ni.

Kesudahnya kami decide tak nak lama-lama di Hachiko ni dan nak lepak ajer di Starbuck Coffea yang betul-betul tempat strategik untuk melihat Shibuya Crossing dari atas.

Shibuya Crossing yang betul-betul berhadapan dengan
Starbucks Coffea.


Jom kita melintas.

Kak MB time ni pengrakkk gak.

4x kottt duk main dekat lintasan ni. Semua penjuru lintasan akak try.. Hahaaha.

Ingat nak berposing di tengah-tengah crossing orang ramai ni. Tapi tak bolehh beb. Diorang jalan sangat laju. Kalau duk berposing tengah orang sibuk nak melintas tu. Nampaknya abih korang di langgarnya nanti.

Puahhh main lintas-lintas. Jom kita minumm..!!

Tapi sebelum nak lepak minum Coffea dekat atas tu.

Sila oder minuman di bawah dan bawak ke atas yea.



Walaupun musim sejuk. Tapi cuaca di Tokyo tidak sesejuk di Kyoto dan Kanazawa. Time ni suhu hanya 10'c jer. Tak pakai long john pun tak pe. ^_^

Bila tengok suhu tak berapa nak sejuk boleh ler minum blend ice coffea ni. Kalau sejuk sangat. Layan Americano baru heaven...

Time di cafe ni pun ramai orang tau. Semua tengah mencari tempat duduk. Ada yang sedang queue tempat duduk orang lain pun ada. Sama seperti Kak MB gak.

Nak duduk tak ada tempat. Jadi berdiri ajer ler sambil minum Latte Coffea ni. Sebelah akak time tu ada couple Korea kot sedang menikmati kek dan coffea. Tengok gaya macam dah selesai je melantak.


View dari Starbucks Coffea.


Bia ler depa bercanda. Akak nak berdiri gak di sini. Yang penting dapat melihat orang ramai-ramai melintas di crossing nun.

Tapi Kak MB tak lama pun berdiri. Hanya 10 minit jer kot. Tup tup couple Korea tu bla. Kak MB duduk ler kerusi yang kosong. Lagi satu kerusi Kak MB bagi pada couple dari Denmark duk sebelah akak. Incik Padil berdiri.

Diorang pun datang nak tengok apa yang Kak MB beriya nau nak tengok. Hahahhaha. Macam dekat Malaysia tak ada lintasan zebra kan. Gayat sokmo..!!






Semua bersabar nak melintas. Tak ada pun yang cuba melanggar peraturan main melintas jer. sangat berdisplin rakyat Jepun.



Hijau sudah..!!

Jom melintas.






Ramainya manusia weiii..!!

Semua bersesak-sesak nak melintas dan menuju ke destinasi masing-masing.

For information sebenarnya Shibuya ni adalah salah satu pusat membeli-belah yang terkenal dengan budaya fashion remaja terkini. Patut ler sekitar sini banyak bangunan tinggi-tinggi macam di KLCC dan Times Square. Rupanya dia adalah bangunan shopping complex sama seperti di Pavillion dan sibuknya pun lebih kurang sama seperti Bukit Bintang. Bahkan Shibuya ni lebih sibuk. Orang dan kenderaan sama naik simpang siur nya.

Havoc.!!

Kak MB kalau ramai-ramai cenggini boleh sekejap jer lepak. Lama-lama di sini boleh buat akak pening.

Jom kita riki-riki souviner dari Starbucks Tokyo sebelum menuju ke Takeshita Street pula.

Sesapa nak beli cenderahati dekat cafe ni boleh turun ke bawah yea. Tapi seperti biasa harus tengok dulu made in mana.


See???

Made in Malaysia. Jauhnya nak beli thumbler Malaysia ni. So Kak MB nak cari thumbler or mug Made in Jepun ler. Boleh buat mug minum pagi di opis nanti dan ia boleh menjadi inspirasi untuk next trip.

#kemanakitaniey


Hah, jumpa pun thumbler Tokyo ni. Tapi dia Made in China jer. :-(

So Incik Padil amik thumbler ni. Siap diorang bagi Free Gift refill coffea any Starbucks in Japan.


Kak MB just beli mug tu jer. Mug tu memang Made in Japan tau. Tapi tak ada Free Gift.

Tang harga??

Kak MB lupa dah berapa. Tapi tak jauh beza pun harga di Malaysia.

Untuk next destination. Jom kita ke Harajuku pula. Pekena creape special.

Next Takeshita Street,Harajuku.