Pesanan Penaja ^_^

25 Sep 2014

Buah 1001 Khasiat..

Assalammuallaikum...


Sapa tahu ini buah apa?

Ni ler rupa buah yang di namakan Delima. Buah ni mempunyai banyak khasiat buat ibu-ibu yang mengandung, pesakit yang menghidapi penyakit buasir dan merupakan salah satu makanan terbaik yang terkandung di dalam Al-Quran dan As-Sunnah.

Buah Delima ini memang Kak Mira suka amalkan memakannya sejak mengandungkan Si Fayadh lagi. Kebetulan rumah mak mertua pun tanam pokok ni. Jadi memang mudah Kak Mira dapatkan buah ni tapi buahnya tak ler sebesar yang dijual di kedai. Kalau u'olls nak tahu antara serba sedikit khasiat yang Kak Mira tahu mengenai Buah Delima ini adalah seperti :-

[✔] Membantu mengurangkan alahan ibu semasa mengandung

[✔] Membantu memberi tenaga untuk ibu mengandung dan menyusu

[✔] Membantu perkembangan otak bayi dalam kandungan

[✔] Membantu mendapat bayi yang sihat dan kulit yang cantik

[✔] Mencegah rasa mual

Selebihnya yang Kak Mira tahu cerita dari orang tua-tua dahulu selalu pesan "kalau nak anak cerdik, bijak dan pandai. Semasa mengandung makan lah buah delima ni dan jangan dikongsikan memakan buah ni bersama orang lain kerana setiap biji buah yang ada pada Buah Delima ni mengandungi gen cerdik". INSYA ALLAH..!! SUBHANALLAH..!!! Kebenarana cerita ni Kak Mira tak pasti. Yang pasti Kak Mira suka buah ni sebab khasiat yang terkandung di dalamnya.

Tapi sapa yang kenal Si Fayadh ni. Korang rasa cam ner. Fayadh cerdik ke?? Pandai ke?? Hehe. Bagi akak besa je cuma yang akak perasan Fayadh cepat belajar dan tangkap apa yang kita ajar. Tu je buat masa ni akak nampak. Besa ler perkembangan kanak-kanak memang berbeza. Bergantung cara asuhan dan didikan daripada mak dan ayah jugak.

Lagi satu akak nak bagitau semasa berpantang yakni selepas bersalin kan Fayadh memang akak menghadapi sembelit yang teruk dan buasir dalam. Jadi bila nak membuang tu memang payah dan menyakitkan. Kalau nak membuang sampai terpercik2 darah. Bila dirujuk pada doktor rupanya akak mengalami buasir. Mungkin disebabkan semasa bersalin akak meneran terlalu kuat kot.

Jadi doktor bagi ubat untuk melawaskan najis serta ubat untuk mengubati luka buasir ni. Tapi penyakit buasir ni memang susah nak diubati sehingga lah akak berjumpa dengan pakcik sendiri yang dikenali sebagai Doktor Buasir oleh penduduk kampung. Jadi dengan sebiji buah delima yang kecil. Ia direbus selama 3 hingga 4 jam dengan air bersama delima yang tidak dibuang kulitnya, garam dan kunyit serta di baca dengan doa ayat-ayat Al-Quran. Selepas tu diminum sebelum tido.

ALHAMDULILLAH..!! Dengan izin ALLAH hari keesokkannya. Bangun je pagi-pagi perut akak dah terasa memulas-mulas. Memang lawas. 2minggu selepas minum air delima yang direbus ni. Luka buasir akak pun berkurangan dan sehingga kini Syukur kepada-Nya. Buasir akak dah sembuh.

Tu ler antara khasiat delima yang akak boleh kongsikan melalui pengalaman akak. Kalau korang nak tahu lagi khasiat buah delima ni. Korang boleh ler tanya En Google.

Lagi satu tips Kak Mira nak kongsikan dengan korang iaitu bagaimana cara memilih buah delima yang manis? Tips ni Kak Mira dapat masa nak beli Buah Delima ni di UniKeb Bangi tadi. Pakcik yang menjual tu cakap pilih ler buah delima yang kulit dia buruk dan bertompok-tompok seperti yang anak panah dalam gambar dibawah ni tunjukkan. Pastu jangan pilih delima yang warnanya banyak kemerahan. Pilih lah yang lebih banyak warna kekuningan daripada kemerahan. Akak Mira pun beli ler buah yang pakcik tu pilihkan untuk akak dengan jaminan pasti manis. ALHAMDULILLAH. Memang buah yang pakcik ni pilih manis. Buah Delima yang korang tengok ni adalah Delima China tau. Kalau Delima Arab lain cikit rupanya. Harga tak mahal RM 2.00 je sebijik. Berbeza harga di pasar
RM 5.00 sebiji dan ada yang lebih mahal harganya.












3 Sep 2014

First own properties..

Assalammualaikum semua.

Kalau entry yang lepas Akak Mira dah puas dah berangan nak pilih konsep apa, design apa rumah akak nanti kan.

Tapi biler ditanya akak nak beli rumah apa? Kat kawasan mana akak nak beli rumah?

Terus akak duk fikir sekejap, cukup ke gaji aku nak beli rumah sendiri ni.

Tapi riki punya riki dan fikir punya fikir. Ni keputusan berani mati akak dan Incik Padil buat. Beli je ler rumah untuk INVESTMENT masa akan datang. Kalau nak tunggu harga rumah turun. Memang tak ler jawapnya. Rumah makin hari makin mahal. Sampai biler ler akak nak duduk menyewa dekat kuarters ni kan.

So akak dan Incik Padil dah decide nak cari rumah baru area Senawang sebab nak beli rumah area Kajang atau Bangi ni memang kitaorang tak mampu. Hampir 1/2juta dik oiii. Sampai mati akak tak abis lagi bayar hutang kalau rumah harga berjuta ni.

Jadi bila dah decide nak beli rumah apa dan area mana nak pilih. So ini ler Garden Villa Apartment yang akak booking. Booking pun tak mahal bayar RM 50 je. Rumah siap 2016/2017. Bayar loan pun time dah dapat kunci nanti. Almaklum ler ada kelebihan bekerja government ni. So guna je benefit loan yang ada.

Sabtu lepas akak terus pergi tengok design dalaman apartment ni. So far memang puas hati kalau Small Family. Kalau anak lebih dari 3orang memang akak tak suggest apartment ni.



 Biler masuk je kawasan foyer  apartment ni. Dah nampak design dapurnya ala gini. Bagi akak dapurnya agak sempit cikit. Kalau setakat akak sorang je kat dapur ni. Ok ler kot nak memasak. Area ni boleh buat Wet kitchen atau dry kitchen. Susun atur dan cara simpan barang pun kena betul. Area tingkap sebelah sana tu adalah kawasan sidai baju, tempat letak washing mesin ataupun boleh dibuat wet kitchen.

Bahagian ni untuk letak washing machine.

Bahagian menyidai kain atau wet kitchen.

Ruang santapan yang boleh letak meja makan 6@8 kerusi


Ni design Living Room dia. Memang cantik. Pandai designer ni susun atur barang. Siap letak cermin punya banyak. Nampak ler ruang tu besar dan kemas. Si Fayadh tengok apartment ni punya ler suka. Melompat-lompat sampai terlanggar dinding cermin tu. Excited benar anak aku nak duk umah baru. Lambat lagi nak oii umah ni siap.

Reka bentuk rumah ni jenis pandai sorok bilik. So kalau tetamu datang. Tak nampak sangat ler keadaan bilik kita tu. Kalau lihat terus. Tu adalah Master Bedroom.

Hah, lihat ler ruang beradu Master Bedroom yang cantik ni dihiasi dengan cermin dan tingkap memanjang ke bawah. Kalau rumah akak sok tingkat 6 menghadap panorama Gunung Angsi dan Highway Lekas. Ermmm cantik kot view nya.


Ni toilet yang memang ada dalam bilik utama.

Ni toilet luar untuk tetamu. Kecik sikit toilet ni tapi ohkeyy ler bagi akak.

 Ni second bedroom. Ruangnya pun besar. Cam dah nak sama besar dengan bilik utama. Maybe sebab letak cermin yang banyak kot. Tu yang nampak ruang besar dan luas. Kalau perasan yang bahagian hujung tu adalah wardrobe pasang siap yg berpintukan cermin. 


 Ruang bilik No.3 memang kecik just sesuai letak katil bujang atau dijadikan ruang belajar atau ruang solat.

Bak kata Incik Padil elok ler kecik ruang ni supaya akak mira senang nak mengemas. Tak perlu nak segala-galanya besar. Kang lagi besar ruang lagi banyak perabot nak beli lagi seronok anak-anak nak buat sepah. Aduhaiii...

Akhir sekali adalah ruang balkoni yang keluasan dalam angaran 3 kaki kot. Balkoni ni memang akak pilih menghadap Gunung Angsi dan Yard area dapur menghadap Highway Lekas.

Ni antara blok apartment yang hampir 40% siap iaitu blok A dan blok B. Insya Allah akan siap 100% pada hujung 2016 atau awal 2017. 

Masa akak datang untuk sains agreement. Layout untuk rumah Blok D dah dibuka. So sapa nak beli rumah ni. Memang cantik dan luas dengan keluasan 995 fts. Free duty stamping. Free lawyer. Diskaun 10-15%. Cash Rebate 1k. Booking RM 50 sahaja sebagai deposit. Kalau tak berminat atau tak jadi nak beli rumah ni. Duit akan di kembalikan semula.



29 Aug 2014

Rumah ku.. Syurga ku...

Hai uolls...

Apa khabar?

Cer korang tengok contoh dekorasi yang sempat kak mira google ni. Cantik-cantik kan? Berangan jap kak mira. Kalau-kalau dapat beli rumah atau apartment ke nanti. Boleh buat design cam ni?

Wah, cantiknya Living Room dia. Tema feveret kaler kak mira ni. Sejuk dan mendamaikan pemandangan.

Bab Ruang Santapan plak. Kak mira memang suka yang simple dan mudah dibersihkan.

Hah, dekorasi dapur ni paling Kak mira suka. Siap da Simple Bar lagi tue.

Ni salah satu contoh design bilik anak bujang ku Si Fayadh nanti. Tema kaler tak ada lagi. Tapi susun atur perabot boleh di praktikkan gaya camni.

Ni design Master Bedroom. Of course bilik beradu ahkak kan.. Sengaja pilih warna purple gelap. Feeling2 ala2 tido kat hotel 5star. Hahahahah. Kerja aku nak berangan je..!!!

Tak pe dik oiii. Bia berangan-angan dulu. Dari angan2 esok mana tau jadi kenyataan plak apa yang diangan kan. Tak payah dah nak pening2 kepala duk fikir konsep apa nak pilih. Warna apa yang sesuai.

Bia kita ni berangan yang berisi dan berasas. Bukan cam Mat Jenin. Kalau tak kerana nak beli rumah. Tak de ler akak berangan dan feeling2 nak design ala-ala moden kontemperori kan.

" Rumah apa akak mira nak beli ekkk? " Ermm bunyi cam mudah benar nak membelinya cam beli kacang kuda. Soalan ni nanti akak jawap. Ohkeyyy.

Belek punya belek. Angan punya angan. Sampaikan Incik Padil tanya mana nak cekau duit buat design ala gini.

Alah, cik abe oii. Kita duk pilih design gaya gini tapi tak semestinya perabot mewah cam tu. Sapa suh shoping dekat Lorenzzo? Kita cari2 bahan deko kat Lazada ke, IKEA ke, kedai elektrik atau perabot yang besa2 sudah ler. Ikut kemampuan kiter.

Sapa suruh amik pereka dalaman nak deko rumah camni? Of course ler kena da duit puluhan ribu kan.


So ni ler gunanya baca buku-buku ilmiah cenggini. Boleh amik konsep apa korang nak. Hasilnya lebih puasati. Lebih jimat.


So apa lagi jom hias rumah sempena cuti hari merdeka ni kan.... :-)

Selamat Hari Merdeka ke-57.





27 Jun 2014

Kerana Si Anak, Papa & Mama Terasa Hebat..!!

Hai.

Aku nak tanya korang ler cikit. Pernah tak korang terasa sangat hebat atau very amazing bile dah ada anak ni? Maksudnya korang berasa hebat dengan perkara-perkara yang korang tak suka buat, tak pernah nak buat, tak boleh nak buat tapi kerana si dia yang bergelar anak. Korang automatically menjadi ibu bapa yang mengangumkan yang serta merta boleh buat perkara2 yang selama ni korang fikir memang tak mampu, tak boleh atau tak nak buat langsung. Contohnya selama ni korang jijik sangat tengok hingus kanak-kanak meleleh2 hingga ke mulut, jijik tengok najis, tak suka dengar budak menangis, cepat panik mengelabah, suka marah2 dan cam2 lagi ler. Tapi bila dah  ada anak ni korang terus jadi penyabar walaupun kadang2 ada part2 yang buat kiter hilang kesabaran dibuatnya, hilang rasa jijik dan cool je.

Itu ler yang aku rasa biler dah bergelar mama hampir 1tahun 7bulan ni. Aku terasa sangat bertanggungjawab dan independent dalam membuat keputusan. Salah satu kisah yang aku nak citer ni terjadi pada 23 June lepas di Hospital Serdang sebab fayadh kena attend appoiment dengan doktor pakar kanak-kanak akibat jangkitan kuman pada peparu dia masa bulan Feb dan Mac lepas. Kebetulan plak time ni dia baru lepas sihat dari demam, selsema, batuk dan still sembelit. So biler perut dia tak sedap. Fayadh akan merengek sambil cakap "Ma, enyak." (Ma, nak berak). Tapi tak berak pun. Cam2 aku bagi dia makan. Tapi dia tak ada selera makan. So memang dia kurang makan hanya minum susu sahaja. Jadi tak heran ler kalau dia kurang terberak.

Hospital kerajaan ni korang memang dah tahu kan environment yang sangat crowded dengan orang dan urusan fayadh ni berahkir pada pkl 12.30 tghari. Selesai je urusan terus pergi ke parking kereta yang agak jauh dan perlu berjalan sampai 15minit dalam matahari mencarak atas kepala ni. Demi anak kan aku sabarkan jugak mengharungi bahang matahri dengan perut memboyot ni. Fayadh memang tak abis-abis merengek sebab panas di tambah perut yang tak selesa.


Sampai je dalam kereta. Aku bagitau Incik Padil "Ayg nak tukar pampers fayadh jap. Tengok dah penuh dah pampers dia ni." Incik Padil pun ok jer. Tengah-tengah menukar pampers si fayadh ni boleh plak si kecik ni terkencing sambil berdiri. Dah ler lencun sit keta papa dia. Pastu boleh plak meneran nak berak sambil2 menonggeng2. Ya Allah, keciannya anak aku. Sembelit teruk ni.

Incik Padil yang duduk di bahagian sit driver. Terus keluar dan bantu aku di sit blakang. Aku pun on the sport tadah saki baki air kencing Fayadh dengan tisu dan terus menadah takut dia terkencing lagi. Si papa pulak terus urut depan perut fayadh sambil tangan kiri menadah najis Fayadh dengan tisu. Aku plak tangan kiri mengurut pinggang Fayadh supaya senang dia nak meneran.

Biler Fayadh mula meneran sambil menonggeng. Najis akan keluar dan Incik Padil akan menarik najis Fayadh. Tu ler yang dia buat berulang kali sampai berdarah cikit najis Fayadh. Maybe luka kot sebab najis terlalu keras. Agak lama jugak ler aku dan Incik Padil membantu Fayadh sambil mengurut perut, pinggang dan mengelap peluh si kecik ni. Aku yang mula2 nak marah sebab dia kencing dalam kereta tu. Terus bertukar kecian. Tak jadi nak marah. Incik Padil plak memang sayangkan kereta dia sampai melarang orang merokok dalam kereta takut berbau. Pastu tak boleh sepah2 dalam kereta. Tapi biler si anak dah kencingkan sit kereta dia. Incik Padil tiba2 tak marah. Siap cakap bia dia kencing. Nanti saya hantar carwash bersihkan kereta ni. Aku terkedu tengok perubahan Incik Padil.

Lepas je Fayadh mengeluarkan segala isi perut dia tu. Fayadh dah mula terasa lega dan terus tertido di pangkuan aku. Aku dan Incik Padil plak diam dan sunyi seketika. Dalam hati aku berasa sangat bangga dan bertuah menjadi seorang ibu. Terasa naluri kasih sayang yang menebal buat si Fayadh.

Tiba-tiba aku memecahkan kesunyian yang ada tu dengan gelak ketawa aku secara spontan. (Cewahh, cam ayat novel plak. Poyosss) Incik Padil tanya aku "kenapa gelak?" Aku jawap "Tak sangka kita mampu menadah berak anak sedangkan kita sendiri pun tak sanggup nak menadah berak sendiri. Ini kan lagi mengorek tahi biler sembelit." Aku plak memang penjijik semenjak2 mengandung yang kedua ni. Tapi demi anak. Apa2 pun boleh jadi? Incik Padil just jawap "Kalau bukan kite yang tolong dia. Sapa lagi. Dah anak sendiri. Nak atau tak nak kena gak buat. Akan nak suruh orang tolong." Betul gak cakap Incik Padil ni.

























26 Jun 2014

Menu Juadah Sepanjang Berpuasa Ramadhan

Assalammualaikum.

Hai :-)

Wah, dah hari jumaat 27 June bersamaan 29 Syaaban. Kalau tak esok, lusa kita berpuasa. Yeahhhhh, dah nak masuk bulan yang dinanti-nanti kan. Bulan Ramadhan bulan yang mulia penuh Barakah. 

Yeahhh, tahun ni adalah tahun pertama aku berpuasa di rumah sendiri dan 100% berdikari. Tahun-tahun lepas duk berpuasa rumah mertua sebab aku tinggal dengan diorang. So biler berpuasa bersama keluarga pastinya mak akan masak juadah untuk keluarga. Anak-anak dan menantu akan membantu apa yang patut. Jadi untuk tahun ni aku dah berpindah ke kuarters so berpuasa disini dan pastinya hari ni aku dah mula mengelabah cari menu apa nak masak untuk suami dan anak sepanjang Ramadhan ni. Punya ler sayang dekat suami tu kan. Takut dia kelaparan tak makan. Cewahhhh... (Harap-harap Incik Padil baca entry aku ni. Boleh raya kat Senawang tahun ni. Hahahaha)

Kalau korang nak tahu kedai runcit, bazar ramadhan dan pasar di kediaman kuarters aku ni agak jauh. Memandangkan aku tak ada transport nak keluar mencari juadah berbuka. So aku kena prepare dan masak sendiri juadah apa aku nak masak sepanjang hari bekerja dan beli stock barang-barang basah selama seminggu dan simpan dalam peti ais. Kalau nak tunggu Incik Padil balik kerja dan singgah amik anak di rumah mertua memang tak done nak bawak aku ke bazar ramadhan. Jadi aku kena masak dan kirim je beli kuih muih mana yang aku nak dekat Incik Padil terlanjur dia pi amik si Fayadh dekat umah mertua tu kan.

Aku bernasib baik ler sebab Incik Padil tak memilih bab-bab makan ni yang penting ada sayur atau makanan berserat dalam setiap juadah. Cuma dia tak makan ikan kecuali ikan pari je dia makan. So ni aku dah siapkan jadual menu sepanjang Ramdhan ni. Resepi atau cara nak memasak ni korang pergi ler tanya Incik Google ke atau bukak buku resepi. Aku memang tak pandai masak tapi tak pulak pemalas nak belajar. Demi anak, suami dan keluarga. Aku try jadi mama dan isteri yang terbaik menjaga kesihatan dan perut-perut mereka supaya tidak kelaparan. ^_^


Selamat Mencuba.. ^ _^

25 Jun 2014

Checklist Barang Keperluan Baby

Assalammualaikum.

Hai, lama dah aku nak kongsi criter pasal barang-barang keperluan bayi ni. Tapi disebabkan ada perkara yang lebih penting yang perlu diselesaikan segera. Jadinya post aku ni lama tergendala sampai ler di inbox oleh pembaca sendiri biler aku nak buat entry baru. (Wah,bajet cam ramai sangat followers) Hahahaha.

Ohkeyy ler adik-adik ku sayang. Hari ni kak mira bagitau yea checklist yang akak buat mulai kandungan 6bulan lagi. Masuk je kandungan 7bulan kak mira dah prepare beli barang-barang baby yang mana penting dulu akak beli cikit-cikit. Kalau beli segaligus takut pokai pulak Incik Padil kang. ^_^

Tapi serius ler akak bagitau korang masa membeli barang-barang baby ni paling seronok sebab semuanya comel-comel belaka dan cute jer. Exspecially baju gegirl memang cantik sangat tapi memandangkan akak dah scan dapat baby boy. So tak de ler duk tengok baju gegirl. Semua baju boy dengan pilihan warna-warna selamat tapi sempat gak ler akak selitkan baju lengan panjang warna pink sehelai sebab tengok comel je baju pinki tu kan.



KEPERLUAN PAKAIAN BABY

1) Bakul pakaian bayi
2) Baju Lengan Panjang- 5 helai. (Bayi baru lahir elok amik saiz 6M ke atas. Takut beli saiz kecik nanti baby lahir besar tak muat plak pakai)
3) Baju Lengan Pendek- 5 helai
4) Seluar Panjang- 5 helai
5) Seluar pendek- 5 helai
6) Rompers
7) Mittens & Booties- 5 pasang
8) Bonnet @ Topi- 2 helai
9) Barut- 12 helai
10) Bedung - 1 helai

KEPERLUAN DIAPERS BABY

1) Napkin- 15 helai brand PUREEN
2) Diapers @ lampin pakai buang- Brand PETPET saiz NEWBORN atau S. Memandangkan baby baru lahir berak/kencing banyak. Jadi rugi beli diapers yang mahal kecuali anak korang alahan diapers murah.
3) Wet tisssue- Kena beli banyak.
4) Changing mat (Pelapik tilam)



KEPERLUAN MANDIAN BABY

1) Bakul Barang Mandian - amik yang sedia ada
2) Baby Bath- Untuk mandian baby ni akak beli yang travel pack dulu sebab takut baby alahan pada mandian ni. Tapi akak beli brand JOHNSON'S BABY.
3) Baby Shampoo
4) Baby Powder
5) Baby lotion
6) Baby oil
7) Tab Mandian Bayi - Akak pinjam je anak buah punya tab mandian sebab kebetulan anak buah pun duk dgn mertua dan akak pun berpantang umah mertua.
8) Tuala mandi-  2 helai.
9) Tuala muka- amik mak punya je.
10) Bakul Barangan Keperluan Mandian Baby - Yg ni aku ambik bakul mainan aku masa kecik dulu yg mak aku hadiahkan permainan masak2. Bakul ni pun kecik je.
11) Minyak Yu Yie - Memandangkan fayadh asik kembung je. Akhirnya aku guna minyak Afiat je. Terus fayadh terkentut2. Bagus sangat minyak ni.
12) Nappy rush cream - Brand PUREEN. Sesuai utk baby bagi mengelakkan punggung baby melecet angakara kerap terkencing dan terberak.
13) Vicks
14) Pemotong Kuku
15) Cotton Bud
16) Cotton ball

BARANGAN PERNYUSUAN

1) Botol Susu
2) Puting
3) Berus pembersih botol
4) Cecair pencuci botol
5) Breast Pump Set - Yang ni akak beli brand MEDELA SWING. Sangat bagus, tak bising dan tak menyakitkan. Akak beli 1set sekali cooler and bottle. Tapi beli 3ari lepas bersalin.
6) Cooler Bag Set
7) Warmer
8) Nursing Bra
9) Nursing pad washable- Akak suggestkan beli yang boleh cuci lebih jimat duit dan tahan lama.
10) Nursing pad disposal
11) Termos

**Note:

Puting Botol Susu

Size S – 0 – 3 bulan
Size M – 3 – 6 bulan
Size L – 6 – 12 bulan
Size XL – 12 bulan ke atas
Puting X – 6 bulan ke atas (tak tumpah)

KEPERLUAN TIDUR BABY

1) Set tilam - Yang ni akak tempah tilam kekabu. Tebal dan tahan lama tapi berat cikit.
2) Comforter - Akak tak beli comfoter. Selimut kan je dgn kain batik. Jimat duit. Hehe
3) Kelambu - Penting bagi mengelakkan baby digigit nyamuk.
4) Baby cot @ play pen- Tak beli pun sebab duk fikir nak letak kat mana dalam bilik tidur yg kecik ni. Tapi second baby ni rasa cam nak beli sebab takut si adik dipijak dek abang plak.

BARANGAN ASAS UNTUK MAMA

1) Set Selepas Bersalin - Akak pakai Set Tanamera.
2) Bengkung - Yang ni termasuk dalam Set Tanamera tadi.
3) Baju Sejuk - Pakai yg sedia ada. Tapi jarang sangat bersweater ni. Almaklum duk umah kampung dangan makan jamu sana sini. Panas dah.
4) Tungku Batu/Moden
5) Selipar
6) Kain Batik - Mak mertua belikan dan amik je kat umah mak sendiri. Banyak beli masa ke Langkawi dulu.
7) Pad (Extra Long)- Akak suggestkan beli je Pad biasa yang overnight brand LAURIER yang 40cm tu. Lebih selesa dari Pad Maternity.
8) Stoking- Pakai je stokin suami yang dah longgar2 tu. Yang penting tak berlubang-lubang yea. Tak elok pakai stokin baru yang masih ketat tu. Nanti perjalanan darah tidak berjalan lancar.
9) Minyak urut- Pakai Herbal Massage Tanamera.

Yang ni sangat penting dan harus di INGATKAN pada suami dan ibu-ibu  yang pertama kali bergelar ibu bapa. Genap je kandungan 7bulan ke atas. Boleh dah ready barang-barang di bawah ni dan letakkan ia sentiasa di dalam kereta. Kita nak bersalin ni tak tentu masa dan keadaannya. Ikut suka je yg di dalam perut tu nak keluar. So better ready 1st beg pakaian mama dan baby. Buku merah tu penting dan ibu-ibu bawak ler sentiasa kemana pergi seperti kad pengenalan gak. Buat ler nak bersalin dalam keadaan jalan yang sesak. Boleh je hanta kemana-mana hospital berdekatan. Yang penting buku merah ada yang boleh dijadikan rujukan doktor masa kita nak bersalin nanti.

BEG HOSPITAL MAMA

1) Buku Rawatan Merah - LAST MINUTE
2) Kad Pengenalan - LAST MINUTE
3) Guarantee Letter - LAST MINUTE
4) Telefon Bimbit - LAST MINUTE
5) Baju / T-Shirt - 4 helai
6) Kain Batik - Bawak 6 helai. Takut nanti lepas bersalin banyak darah keluar. Bocor plak. Nanti kain batik perlu banyak dipakai.
7) Tudung / Skaf - 2 helai
8) Stoking- DONE
9) Baju Dalam / Seluar Dalam- 10 helai
10) Tuala Muka
11) Peralatan Mandi
12) Tuala Mandi- 1 helai
13) Bedak
14) Sikat
15)  Maternity Pad / Pad Biasa
16) Breast Pad
17) Baju Sejuk
18) Selipar
19) Beg Plastik Baju Kotor
20) Minyak Angin / Urut
21) Beg Pakaian
22) Getah rambut

**Note:
Jangan lupa bawa baju yang akan digunakan untuk pulang ke rumah(bawak la yang lawa skit..and pilih yang longgar dan butang di depan -Mudah Untuk Menyusukan Bayi)

BAKUL HOSPITAL MAMA

1) Air Selusuh
2) Air Zam-Zam
3) Makanan / Minuman( biskut/roti/milo segera)
4) Termos Panas
5) Majalah / Buku / Al-Quran
6) Tisu

BEG HOSPITAL BABY

1) Pampers New Born
2) Baju Siang / Malam (panjang)
3) Seluar Siang / Malam (panjang)
4) Mitten & Booties
5) Bedung
6) Barut
7) Topi
8) Selimut
9) Tuala Mandi Baby
10) Tuala Muka
11) Baby Wipes
12) Baby Bath
13) Baby Shampoo
14) Baby Powder
15) Baby Lotion
16) Baby Oil
17) Vicks
18) Minyak Telon
19) Diaper Beg
20) Napkin

** NOTE: Beg baby pun wajib letak dalam kereta sentiasa.

KELENGKAPAN LAIN

1) Stroller- Yang ni akak beli lepas berpantang
2) Car seat
3) Baby carrier
4) Diapers bag- Tak beli pun. Pakai je hadiah yang orang bagi.
5) Mainan untuk play pen
6) Bouncer
7) Walker

Kelengkapan diatas ni semuanya akak beli lepas pantang mengikut kesesuaian umur anak. Lepas pantang baru ler akak beli stroller dulu utk memudahkan pergerakan masa nak bershoping ke@berjalan2. Yang lain-lain akak beli cikit-cikit ikut keperluan.


5 Jun 2014

Berpantang Part 3 : Menu Berpantang

Assalammualaikum

Hai u'olls. :-)

Dah 2minggu aku tak update cerita kan pasal berpantang ni. Sori ler sebab aku busy dengan kerja. Pastu kesihatan pun tak berapa nak sihat. So aku nak tanya korang ler.

Sapa tahu menu makanan yang sesuai untuk ibu yang dalam pantang?

Kalau ikut pengalaman aku sebelum keluar hospital masa bersalin dulu, doktor dah pesan nanti makan banyak sayur-sayuran, buah-buahan, biar banyak minum air suam dan makan makanan berprotien cam ayam, ikan, daging. Kalau kurang protien nanti luka jahitan lambat baik. Kalau kurang makan sayuran dan buahan nanti kurang serat mengakibatkan sembelit. Kena banyak minum air untuk memulihkan kembali tenaga dalaman dan luaran, kesihatan, pencernaan dan membanyakkan susu badan.

Tapi berbeza pulak dengan pesanan mak aku. Mak pesan jangan makan makanan berminyak, elakkan makan ayam nanti gatal kat bahagian bawah tu, kurangkan minum air nanti urat jadi kembang, elakkan minuman bergas dan ais nanti sejuk mengakibatkan sakit sendi-sendi, jangan makan kentang nanti badan masuk angin, jangan makan sayur nanti badan sejuk, biar makan banyak lada hitam udahnya Fayadh cirit-birit jadinya sebab lada hitam panas, jangan makan roti sebab roti ada yis nanti badan gemuk. Mak pesan wajib pakai stokin, sweater bia pun panas untuk mengelakan angin masuk dalam badan, jangan berkipas, ikat rambut tinggi2, jangan membaca, FB pun tak boleh nanti bertambah rabun mata dan bla bla bla bla..... Punya ler banyak pantang larang mak aku sampai leleh tahi telinga nak dengar. Tapi aku pilih sendiri cara berpantang yang sesuai mengikut peredaran masa dan kesesuaian badan kita dalam berpantang ni siap ber air-cond lagi. Panas sioottt makan air-air herba dan lada hitam ni.

Bukan aku nak argue cara diorang berpantang dulu. Tapi kita kena tahu gak kenapa orang dulu berpantang terlalu ketat sebab perubatan dan cara bersalin dulu berbeza dengan sekarang. Kalau dulu diorang bersalin dengan mak bidan bukan di hospital. Tak ada perubatan yang moden yang boleh mempercepatkan penyembuhan luka dalaman ni. Hanya bergantung pada ubat-ubatan tradisional seperti akar-akar kayu. Lepas tu dulu diorang bersalin dirumah tak kena jahit. Kena berpantang betul-betul untuk bagi bahagian perenium @ Miss V diorang pulih kembali sampai jahitan bertaup semula dengan semula jadi. Beza dengan orang sekarang semua perubatan dh canggih. Hari ni bersalin selang 3hari dah boleh gi makan KFC, gi shoping atau tengok wayang dan dah boleh dah pakai seluar jeans sebab kecanggihan perubatan yang moden yang membantu mempercepatkan proses pembaikan luka. Tapi aku still tak keluar rumah selama 44 hari hanya sekali je aku keluar dengan terpaksa sebab nak mencari breast pam punya cerita.

So untuk pengetahuan korang, masa aku berpantang menu makanan dan cara berpantang aku pilih moden dan tradisional. Cara berpantang tradisional aku still pakai stokin, ikat rambut tinggi2, berbengkung, bertungku, berpilis, minum air periuk, air ikan haruan Polleney, air haruan dan gamat Maspati dan air teh herba Tanamera untuk memulihkan kesihatan dalaman. Tapi jamu aku tak makan sebab takut Fayadh panas dan sweater pun aku tak pakai sebab duk umah kampung. Panas wei ditambah minum air-air herba dan berbengkung ni. Cara berpantang moden pulak dari segi pemakanan aku still makan sayur, ikan, buah dan minum air mengikut jadual cuma cara masakan je berbeza. Kalau masak sayur just masak secara rebusan tak ada minyak, ikan pun goreng tanpa minyak, ikan yang di bakar atau sup ikan. Manakala kalau nak minum air aku amalkan minum air suam segelas selepas makan dan sebelum dan selepas menyusukan Fayadh. Kalau makan tengahari plak mesti makan nasi panas di taburkan lada hitam ke atas nasi tu. Best gak lauk berpantang ni.





Masa berpantang aku memang dah create jadual masa dalam berpantang.

6.00   pagi - Waktu kebiasaan Fayadh menyusu dan menjadi jam loceng tak rasmi mengejutkan aku bangun tido.
7.00   pagi - Bersiap untuk mandi dengan air rebusan herba dari Tanamera.
8.00   pagi - Ready untuk berurut, bertungku dan berpilis.
10.00 pagi - Sarapan dengan 2 keping craker @ roti bersama milo panas+air periuk ( pakai bengkung ni memang tak dapat makan banyak)
10.30 pagi - Lepas je makan mesti tangki dedek (.)(.) ni penuh. So kena mengepam susu then buat stock EBM masa kerja nanti.
12.30 tghari - Waktu lunch. Dah tersedia 1 1/2 senduk nasi panas+ditabur lada hitam ke atas nasi+ lauk+air suam segelas+air haruan Polleney.
1.00 petang - Aktiviti mengepam susu lagi.
2.00 petang - Rehat
4.30 petang - Minum petang. Just roti@biskut craker bersama milo+ air ikan haruan POLLENEY
5.00 petang - Mandi petang dengan air rebusan herba
5.30 petang - Aktiviti mengepam susu lagi.
7.00 malam - Makan malam
7.30 malam- Aktiviti mengepam susu lagi.
8.00 malam- Berehat / Tido / Tengok Tv
9.30 malam - Minum malam dengan craker
10.00 malam - Aktiviti mengepam susu lagi.
11.00 malam - Masuk tido.
1.00 pagi - Bangun susukan Fayadh sambil mengepam lagi sambil mulut mengunyah makan. Baby menyusu ni memang asik lapar je.So keja aku makan, mengepam & tido
3.00 pagi - Pastu bangun lagi susukan Fayadh. Fayadh bangun menyusu setiap 2jam sekali. Mata aku dah jadi mata panda dah. Pastu lapar lagi sambil mengepam sambil mulut mengunyah makan. No diet..!

Cam tu ler lebih kurang aktiviti aku masa dalam pantang dari subuh hingga ke pagi esoknya. Penat, mengantuk, lapar, sakit, seronok. Cam2 perasaan ada. So kalau korang nak bergelar ibu, mental fizikal kena kuat. Kalau tak kuat nanti meroyan cam aku. Tak cukup tido je aku menangis cam budak kecik. Sebabnya dari zaman sekolah hingga ler zaman anak dara aku memang menjaga kualiti tidur aku harus 8jam tido. Erti kata lain "hantu tido". Then bila jadi ibu. Wah tido tak cukup. Jadi menangis mintak orang lain jagakan Fayadh. Hinggakan sampai satu tahap aku mengantuk giler. Tak nak susukan Fayadh siap marah2 lagi si Fayadh. Terpaksa Incik Padil tenangkan aku. Tu tandanya aku dah nak meroyan. Aku tak ingat apa2. So berhati-hati ler masa berpantang ni. Cam2 perasaan dan hasutan akan ada. Banyak2 bersabar dan istifar.

Jom kita tengok. Apa hasilnya bila berpantang dengan betul?

Yeayyy, saya berjaya menurunkan berat badan yang dulunya 70kg masa mengandung dan kini berat 50kg.

 Gambar 2bulan selepas berpantang.

Gambar 14bulan selepas berpantang.

So u'olls selamat berpantang dan enjoy yea dalam berpantang ni... :-)













22 May 2014

Berpantang Part 2 : Kesakitan Dalam Berpantang

KESAKITAN BERPANTANG PART 1

Hai gengs ^_^

Terima kasih sebab korang tak sabar nak tau apa dugaan yang aku hadapi masa berpantang ni yea? Ingatkan dugaan ni dah abis dah selepas bersalin. Rupanya tengah berpantang pun still aku mengalami kesakitan yang amat sangat. Dugaan. Dugaan.

Masa aku berpantang ni, alhamdulillah rezeki fayadh sangat murah apabila susu badan aku ada untuk fayadh. Seronok sangat bila dapat susukan Fayadh. Terasa dia dekat sangat dengan aku sebab aku boleh berborak dengan dia macam2 walaupun time tu fayadh bukan faham pun apa yang aku borakkan. Tapi aku pelik sikit kenapa fayadh ni kalau menyusu agak lama sampai 30minit pun tak berhenti menyusu. Haus sangat ke dia ni? Akan asik lapar je sebab menyusu lama sangat sampai puting breast aku dah mula sakit berdenyut. Bila 3hari berlalu dengan keadaan yang masih sama menyebabkan nipple aku dah start merekah, luka dan pedih.

Ya Allah, pedihnya. Macamana nak susukan fayadh ni? Aku dah mula rasa sakit. Tapi berbekalkan semangat yang ada untuk menyusukan Fayadh hingga 2tahun. Aku teruskan gak menyusukan Fayadh walaupun pedih. Akibatnya nipple aku berdarah dan luka. So aku ajukan sakit aku ni pada mak. Tapi mak cakap "Susu kamu tak banyak keluar kot. Sebab tu Fayadh menyusu agak lama. Cuba kamu bersihkan sekeliling puting kamu dengan air suam dan lap dengan tuala lembut." Aku pun ikut ler arahan mak aku tu. Tapi still sama gak. Susu ada sampai bengkak breast tapi keluarnya susu sikit je. Jadi mak aku suh aku pergi berurut.

Hari ke-4 berpantang aku mula berurut dengan seorang mak bidan ni. Mak bidan ni memang best mengurut. Abis seluruh badan aku diurut termasuk my breast. Lepas je mengurut dan bertungku. Dia pakai kan aku tapel dari Set Berpantang Tanamera tu dan berbengkung. Aku rasa sangat puas hati dengan hasil urutan mak bidan ni. So aku terus decide nak berurut dengan dia selama 5 hari. Incik Padil pun setuju.


Selepas berurut aku nampak perubahan pada breast aku semakin tegang kerana mengandungi susu badan yang banyak. Fayadh pun dah mula mengamuk sebab susu makin banyak tapi bila sedut keluar ciput je. Tak sabar betul si fayadh ni. Jadi aku mintak Incik Padil tolong belikan breast pum Medela yang aku tunjukkan pada dia sebelum ni. Tapi masalahnya Incik Padil tak pandai nak pergi membelinya breast pum tu dan memaksa aku keluar sekejap ke Fabolous Mom Cheras. Jadi, pilih punya pilih dengan aturan penggunaan yang betul. Aku pun balik ke rumah. Tapi apa yang memeranjatkan aku????????
?????????????
?????????????
?????????????
?????????????
?????????????
?????????????
?????????????
?????????????
?????????????
?????????????
?????????????
?????????????
?????????????
?????????????
?????????????
?????????????
?????????????
?????????????
?????????????
?????????????
?????????????
?????????????
?????????????
?????????????
Kenapa kelenjar bawah ketiak aku ni ada ketulan sebesar bola ping pong di kiri dan kanan ketiak aku? Adoiiii. Sakit wei. Menyebabkan aku berjalan dengan keadaan tangan yang berkepak seperti gergasi dan ia jadi tak normal beb. Sakit ke???  Korang tak payah ler tanya sakit ke idok. Of course ler sakit kan. Sampai aku sendiri dah jadi tak malu dengan mak mertua dan dengan selamber je open my t-shirt then tunjuk bengkak kelenjar ketiak aku dan bengkak breast sehingga aku susah nak bernafas. Mak aku pun terkejut tengok bengkak ketiak aku ni dengan selamba mak cakap "Mak pun ramai gak anak tapi tak pernah pulak jadi bengkak gaya gitu." Mak pun mulakan andaian. "Agaknya susu ko dah penuh ni. Pergi pam cepat." Aku pun terus ler mengepam susu tapi malangnya dah 1jam mengepam still 2oz je yg dapat. Patut ler Fayadh ni mengamuk sakan bila menyusu sebab tak puas menyusu. Tapi apa penyebabnya yea? Nak katakan nipple tersumbat. Aku dah bersihkan dah nipple ni. 

Aduhaiiii. Aku dah mula rasa nak demam dah ni ditambah dengan kesakitan jahitan di bawah dan fayadh yang menagis je sebab tak puas menyusu. Malam tak boleh tido. Uwaaaaaa aku nak nangis ni. Time ni aku rasa nak panggil balik mak bidan untuk urut aku balik malam-malam ni. Bayar berapa pun sanggup asalkan tangan aku ni boleh di turunkan balik. Kalau tak. Asik nak berkepak je. Lenguh dah wei tangan asik berkepak je. Puas Incik Padil pujuk aku "Sabar ler sayang. Esok mak bidan tu datang balik. Jangan ler nangis. Nanti sayang meroyan." Time ni memang aku hampir nak meroyan dah tanggung kesakitan yang amat sangat dan stress dengar fayadh menangis je. Incik Padil terpaksa bawak fayadh keluar dari bilik dan mak mertua amik part jaga fayadh. Sementara Incik Padil pujuk aku suruh tido. Punya ler baik suami aku ni tapi cmana nak tido tangan tak boleh letak ke bawah. Bengkak kelenjar ni besar ditambah bengkak breast yg buat aku sesak nafas. Tak boleh nak baring dan tido dalam keadaan duduk. Subhanallah.

Esok pagi-pagi mak bidan sampai nak mengurut aku untuk hari yang ke-2. Mak bidan pun terkejut macam mana boleh bengkak di kiri kanan ketiak aku ni? Dia pun pesan "lain kali kalau bengkak breast atau rasa nak demam. Cepat-cepat makan panadol untuk mengelakkan demam sebab bile ibu demam anak yang menyusu pun akan demam jugak." Selepas mengurut mak bidan pun mintak izin dari aku untuk tengok breast dan nipple aku. Dia pun amik Cotton Bud dan bersihkan sekeliling nipple dengan air suam sambil picit-picit nipple aku ni. Time ni dah tak da perasaan malu dah yang penting aku tak sakit lagi. Buat ler apa sahaja pun aku redha. Picit punya picit, bersih punya bersih nipple ni. Tiba-tiba tupppppp memancut air susu aku dengan banyaknya. Rupa-rupanya puting aku tersumbat lagi dan yang lebih terkejut lagi disekeliling aerola nipple aku boleh mengeluarkan susu. Time ni leaking2 dah di buatnya.

Ok. Bab nipple yang tersumbat dah selesai. Susu mencurah-curah terpaksa tadah dengan kain lampin pulak sampai masam-masam dah bau nya. Berbalik semula pada kalenjar ketiak yang semakin membengkak ni. Mak bidan bagitau "Lorghh, susu kamu ni terlalu banyak selepas berurut semalam. Puting kamu pulak tersumbat menyebabkan dedek kamu bengkak dan dedek (.) (.) kamu tak boleh tampung susu yang banyak menyebabkan urat di antara dedek dan ketiak bolos/bocor. Ibarat empangan pecah masuk ke kelenjar ketiak. Tu yang ketiak kamu ni bengkak kerana bengkak ni mengandungi susu." "Tolong ler saya, mak bidan. Saya sakit sangat ni." merayu-rayu aku time ni dekat mak bidan. Mak bidan pun urut ler perlahan-lahan urat yang dah bolos ni sambil picit bengkak di ketiak ni sambil menuam batu sungai dekat urat yg bolos ni. 

Tiba-tiba2 ketiak ni keluar air siooot. 

Menjerit aku kat mak bidan "Mak bidan, ketiak saya berpeluh. Ada air keluar dari ketiak. Banyak". 

Mak bidan jawap "Tu bukan peluh. Tu air susu kamu yang dah naik ke ketiak. Kalau tak di urut dan tak di keluarkan air dari kelenjar ni. Nanti ia boleh jadi barah. Jadi acik kena tutup balik empangan urat yg dah bolos ni. Baru air susu kamu tak masuk lagi ke ketiak" 

Dengar je perkataan barah terus aku suh mak bidan tu urut sampai bengkak tu surut dan tak sakit. Hari tu dia mengurut sampai 3jam tanpa bayaran cas tambahan. Baik mak bidan ni. Bengkak di kelenjar pun makin kurang berbanding sebelum urutan tadi. Jadi aku teruskan penyusuan aku pada Fayadh sambil kepit kain di kiri kanan ketiak sebab lepas je mengurut di bahagian bengkak tu keluar susu sampai lencun baju aku dibuatnya. Bila aku menyusukan Fayadh breast belah kiri, yang breast belah kanan pulak mengeluarkan susu jugak sampai lencun baju. Jadi tugas Incik Padil ialah menadah susu yg leaking tadi dengan botol. Nampak je leaking tu setitik dua titik. Tapi bila di tadah dengan botol sampai gak 2oz tau. Jadi jangan membazir. Untuk mengurangkan bengkak dedek aku ni. Aku akan mengepam setiap 2jam sekali, selepas makan dan semasa menyusukan Fayadh. Dedek sebelah kiri Fayadh isap dan dedek sebelah kanan aku pam untuk buat stock EBM masa aku kerja nanti.

Begitu ler tugasan Incik Padil selama dia bercuti 2minggu menjaga aku dalam pantang. Sama-sama tak tido menjaga Fayadh. Sama-sama bermata panda. Sama-sama susah senang. Tapi kesakitan ni tak berakhir disini.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

KESAKITAN BERPANTANG PART 2

Alhamdulillah. Selesai satu penyakit. Bengkak di kelenjar ketiak makin surut. Tapi kesakitan yang lain pulak yang datang. Aduhaiiii.

Di suatu pagi selepas 7 hari  bersalin. 

Aku : Abang, ayang sakit perut ler. Memulas-mulas ni. 

Incik Padil : Dah sakit perut tu pergi ler toilet pi beyak. Akan abang nak temankan sayang beyak.

Aku : Bukan nak suh abang temankan. Tapi ayang takut nak meneran.

Incik Padil : Takut???? Kenapa sayang takut nak meneran pulak? Beyak je cam besa.

Aku : Ayang takut jahitan luka bawah tu terbukak balik.

Incik Padil : Tak payah ler teran kuat-kuat. Buang yang asas je.


Buang yang asas??? Aku pun terfikir camana ekk nak beyak buang yang asas je. Boleh puas ke beyak? Ermmm. 30minit berlalu.



Incik Padil : Hah, dah puas dah memerut? Lama sayang dalam toilet. Lega dah ke perut tu?

Aku : Tak lega pun. Ayang beyak kua darah banyak sampai penuh satu mangkuk jamban. Sakit sangat-sangat. Ayang nak pitam dah.

Aku mengadu sakit dekat Incik Padil sambil menangis-nangis kesakitan. 

Semenjak peristiwa beyak berdarah tu. Aku jadi fobia nak membuang menyebabkan aku beyak seminggu sekali dan mengakibatkan sembelit yang teruk dan darah yang keluar memancut-mancut.



3minggu masa berlalu dengan keadaan yang semakin teruk aku pun pergi jumpa doktor. Doktor pun bagitau aku mengalami buasir dalaman di mana luka dibahagian usus. Bila aku membuang menyebabkan geseran bahan buangan aku tadi dengan luka bergeser dan menyebabkan pendarahan berlaku. Kalau tidak dirawat ia akan menyebabkan buasir itu terkeluar dari dubur dan memerlukan operation dilakukan. 

Wah, gerun beb bila dengar je penjelasan doktor tu. Aku di bagi ubat untuk melembutkan bahan buangan aku dan bagi ubat masuk dibahagian dubur untuk melawaskan pembuangan. Dah ler jahitan bawah sakit, kena buasir lagi, sakit kelenjar pun tak hilang. Ya Allah sengsara nya ler hidup. Ingatkan jumpa doktor dan makan ubat semua akan pulih kembali. Tapi sangkaan meleset.

Keadaan makin teruk kalau makan ubat lawas. Boleh membuang. Kalau tak makan ubat tak boleh membuang pulak. Hampir sebulan berpantang keadaan sakit tak hilang-hilang. Akhirnya Incik Padil bawak aku berubat cara kampung pulak. Incik Padil pi jumpa pak cik dia yang pakar dalam buasir ni dengan hanya menggunakan sebiji buah delima sahaja yang di rebus dengan air, kunyit, garam dan sedikit bacaan ayat Al-Quran. 

Alhamdulillah. Esoknya aku boleh membuang tanpa pendarahan berlaku tapi still perit ler. Selepas 2minggu berubat secara tradisional buasir aku makin pulih dan kini back to normal balik pencernaan aku. Buasir ni terjadi sebab aku meneran terlalu kuat masa bersalin hari tu.

Hah, tu ler kisah aku yang tak abis-abis dengan kesakitan. Walaupun sakit tapi tak serik-serik lagi tu. Ada hati nak bersalin lagi. Hahahahhaha. 

Sekian. terima kasih. Selamat membaca..!!!






























Berpantang Part 1 : Set Berpantang Tanamera

Hello :p

Assalammuallaikum

Alhamdulillah. Pagi-pagi tengok fon dah da message kat inbox dari someone reader ni yang mintak aku tolong ler share cerita Set Berpantang yg aku guna masa berpantang dulu.

Ermmm. Ohkey ler sayang. Terima kasih yea atas cadangan tu. Sebenarnya memang akak nak cerita pun. Cuba take time sikit nak buat entry ni. Almaklum ler tengah kerja kan. Tergendala jap cerita.

Sebenarnya kalau korang nak tahu masa lahirkan Fayadh dulu. Aku menggunakan Set Berpantang Tanamera.

Eh, bukan ke akak ni dealer Shaklee? Kenapa tak amik Set Berpantang Shaklee? Set Berpantang Shaklee tak bagus ke? Amboi, korang kalau bertanya tu tak putus soalan. Bia akak citer abis dulu yea.

Aku bertemu jodoh dengan Shaklee ni masa nak memeriahkan susu badan dulu. Aku amik ESP dan Alfalfa. Sebelum tu aku menggunakan Tanamera sebagai Set Berpantang ditambah dengan minuman Air Periuk, Air Pati Ikan Haruan Polleney dan Air Pati Ikan Haruan dengan Gamat Maspati. Hahahahah. Korang larat ke nak minum air-air tu semua? Jujur ler akak bagitau bauan air-air tu semua Masha Allah busuk+longkang+payau. Yang ok cikit bau dan rasa nya tu ler Pati Ikan Haruan Polleney.

[✔] Apa produk yang ada dalam Set Berpantang Tanamera? 
[✔] Apa khasiatnya? 
[✔] Berapa harga setiap produk?
[✔] Nak guna produk ni time bile?

Baik ler. Bia akak terangkan dengan lebih terperinci yea tentang Set Berpantang Tanamera ni.
Cewahhhhh, berakak-akak pulak yea. :-)

Pertama sekali aku guna Minyak Kelapa Dara (VCO) harga RM34 (100ml) sebelum bersalin lagi. Aku guna minyak ni sebagai persediaan untuk bersalin lebih lancar dan lebih mudah tanpa koyakan di Miss V. Hari-hari aku minum VCO dan di urut pada kawasan perineum dan amalkan sejak awal kehamilan lagi. Selain tu, VCO ni juga mempunyai khasiat untuk mencegah, mengurangkan dan memudarkan strechmark, melembapkan lapisan luar kulit, mengelakkan sembelit, mengelakkan rekahan dan melecet pada puting dan sebagai minyak urutan bayi. Tapi koyak juga memandangkan aku yang tak sabar nak meneran. Nak tau kisahnya klik sini.

Kedua, aku beli berasingan jugak iaitu Herbal Massage Oil harga RM33 (100ml) sebelum bersalin sebab kaki, punggung dan badan aku selalu sakit-sakit dan krem. Bila pakai minyak ni aku rasa selesa dan tenang sebab minyak ni tak panas sangat then ada bauan serai+herba-herba cikit. So memang sesuai sebagai minyak urutan sebelum dan selepas bersalin. Kaki aku pun kurang bengkak sampai ler bersalin. Khasiat yang ada dalam Herbal Massage Oil ni ia merangsang peredaran darah , membantu pembuangan air berlebihan dan kembung perut, menyingkirkan toksin dari badan, merangsang metabolisme, kesan aromaterapi yang menenangkan dan membantu melegakan sakit belakang , bahu dan leher yang krem serta pergelangan kaki yang bengkak.

Ketiga, aku beli jugak Brown Formulation Body Soap secara berasingan dengan harga RM 15 (125gm) sebab masa mengandung aku mengalami kulit yang berjerawat halus dan bertompok hitam di setiap pelipat badan cam bawah ketiak, pelipat lutut dan leher. So bila aku amalkan pakai Brown Formulation Body Soap ni kulit badan aku semakin halus dan tompokan hitam di setiap pelipat ni pun kurang dah hitamnya. Sabun ni membantu membuang sel-sel kulit yang lama, menghilangkan kehitaman di bahagian leher, perut, ketiak dan pelipat badan dan meransang peredaran darah pada kulit badan keran ia dihasilkan dari gabungan herba dan bijirin hingga menghasilkan permukaan kasar dan secara perlahan-lahan membuang kulit mati.

Hah, tu ler pengalaman aku menggunakan produk Tanamera. Sangat awesome. Bila dah rasa kehebatan produk ni masa mengandung lagi ditambah pulak dengan testimoni yang aku baca dalam Pa&Ma. Terus decide nak set berpantang Tanamera ni je. Tak nak set berpantang lain dah. ^_^ Ketiga-tiga produk diatas tu boleh dibeli secara berasingan yea. Ia juga ada dalam set berpantang jugak.

Bila dah bersalin dan mengalami pengeluaran darah yang banyak. Badan kita ni rasa  letih dan lesu sangat. Bila berdiri tu terasa badan terhuyung hayang tak seimbang. Mak cakap, dulu kita bawa muatan berat, bila dah bersalin baby dah keluar. Perut jadi kosong. Tu yang buat kita terhuyung hayang dengan perut kulit mengeleber sampai ke pangkal rahim. Kalau di ingat2 balik kenangan tu. Masya Allah teruknya perut aku. So itu pentingnya kita berpantang dengan cara yang betul untuk memulihkan kembali kesihatan dan tenaga dalaman dan luaran. Makan minum kena pantang. Pergerakan kena kawal. Nanti aku cerita kat entry lain yea. Sekarang kita sambung balik. Apa produk yang ada dalam set ni lagi.

Lepas je keluar dari hospital dan balik ke rumah. Mak mertua aku dah suruh aku pakai bengkung ni dengan rambut di ikat tinggi2 sebab tak nak angin masuk dalam badan dan angin naik ke kepala. Masa aku berpantang ni Incik Padil bercuti selama 2minggu untuk menjaga aku. Jadi tugasan Incik Padil ialah tolong aku mengikat bengkung ni kemas-kemas dari bawah punggung hingga ke atas perut setiap hari. Sebab nak kempiskan dan padatkan balik perut aku yang dah membesar cam belon dan mengelebeh ni. Aku pakai bengkung ni 24jam selama 30 hari berpantang dan hanya bukak bila nak pi toilet je. Selepas 30 hari hingga 6bulan aku hanya pakai korset dan girdle je untuk dapatkan balik ship badan yang dulu.

Kalau korang nak tau kebaikan memakai bengkung kerana ia memberi sokongan penuh dari bawah payudara sehingga ke pinggul dan punggung untuk membantu dalam pembakaran lemak dan pengekalan air, membantu menegangkan kulit perut dari  menggeleber dan  kendur, membantu memadatkan dan menguatkan otot dan tisu abdomen, membantu mengecutkan dan memulihkan rahim ke saiz sebelum mengandung dan menyokong kembali postur badan ketika penyusuan badan. Korang boleh beli bengkung ni dengan RM 70 termasuk postage.

Kalau suami tak ada masa berpantang. Macam mana nak ikat bengkung ni?

Ok. Jangan risau. Set Berpantang Tanamera ni ada disediakan buku manual cara untuk memakai bengkung dengan betul. So korang boleh tengok contoh gambar seperti diatas yea.

Dalam kita heboh nak mencantikkan balik bentuk badan kita ni. Jangan pulak kita lupa pada Miss V kita. Hah, dia pun perlu dikembalikan balik kejelitaan dan kehebatannya seperti sebelum bersalin gak. Kalau tak di jaga dengan betul nanti ia akan berbau, berair dan berpeluh. Nanti cik abang cari lain nanti. Padan muka korang. So jangan lupa guna Feminine Wash Herba ni. Ia boleh dibeli berasingan RM26.50 (14 sachet x 10gm). Khasiat yang ada dalam Feminine Wash Herba ni, ia membantu menyembuhkan jahitan dan mengurangkan bengkak pada luka, menjaga kebersihan dan kesegaran di kawasan kemaluan dan mengguatkan otot faraj dan mengurangkan keputihan. Bauan ia adalah herba hasil daripada campuran herba aromatik yang kaya dengan minyak pati , anti radang dan anti bakteria.

Cara penggunaan : Ambil 1 sachet Feminine Wash Herba direndamkan dalam satu besen air suam. Basuh kemaluan anda dengan air tersebut.

Tapi aku buat 1sachet tu pakai 2x pagi dan petang masa mandi. Rendamkan 1 sachet feminine wash tu dengan air panas+air sejuk dalam satu besen. Pastu aku rendamkan punggung aku selama 15minit dalam air besen tu. Rasa sangat lega. Denyut jahitan tu pun berkurangan. Tak caya.. Korang try ler set ni.

Aku dalam berpantang kena mandi sebelum pk8 pagi sebab mak bidan akan datang mengurut aku selama 2jam. Jadi air mandian akan disediakan oleh mak mertua kerana aku berpantang kat umah mertua. Pagi2 lagi dia dah masak air seperiuk besar. Kang si Incik Padil angkat air panas+air sejuk untuk aku bersiram hasil air rendaman Herbal Bath ni. Mandian herba ni boleh beli berasingan jugak RM26.50 (14 sachet x 10gm). Bila korang mandi dengan air herba ni badan korang akan kembali segar bertenaga dan hilang bau badan tau. Badan akan berbau herba-herba yang sangat menenangkan. Senang cerita masa berpantang ni aku rasa cam puteri raja di layan dengan baik. Tu yang rasa nak beranak lagi tu. Kihkihkih.

Cara penggunaan : Ambil 1 sachet Herba Mandian direndamkan dalam satu besen air panas+air sejuk. Mandi dengan bersabun kan Boreh Badan Srub dan Brown Formulation Body Soap.

Ni ler gambar Boreh Badan Srub yang boleh di beli berasingan RM46 (4 sachet x 20gm + air mawar 50ml).

Cara penggunaan : Ambil 1sachet Boreh Badan Srub dan di letakkan dalam piring dan dibancuh dengan air. Tak perlu ler air mawar tu. Tu choose masing-masing ohkeyy. Gaulkan hingga sebati dan sapukan pada badan. Gosok dan sental ler segala daki-daki dan kulit mati yang ada kat badan tu yea. Aku berscrub ni 3hari sekali je berscrub. Antara kehebatan yang ada pada Boreh Badan Srub ialah gabungan herba dengan ciri-ciri pemanasan, memberi tenaga dan merangsang peredaran darah.

Lepas je mandi, aku dah ready untuk berurut pulak. Aku berurut selama 5hari berturut-turut. Setiap sesi urutan ambil masa 2jam dengan bayaran RM 500 untuk 5hari beserta dengan mandi dan urutan baby juga. Murah kan?

Semasa berurut mak bidan akan diselang selikan dengan menungku perut, pangkal rahim dan tapak kaki dengan batu sungai yang telah di panaskan. Masa ni ler segala darah nifas yang terkumpul dalam rahim akan keluar. Sangat sedap mak bidan ni urut, fresh dan bertenaga sangat-sangat. Mak bidan mengurut menggunakan Herbal Massage Oil Tanamera.

Ni contoh gambar batu sungai yang aku pinjam dari biras aku. Batu ni akan dipanaskan di atas dapur gas dan dibalut dengan kain tebal. Baru dituamkan ke perut aku.

Lepas je berurut dan bertungku, mak bidan mula menyapukan Firming Herba Blend atau nama melayunya Tapel yang ditampalkan pada perut sebelum memakai bengkung. Ini bertujuan untuk menegangkan, memadatkan otot-otot dan kulit kendur di perut. Khasiat terhebat yang ada dalam Firming Herba Blend ialah menggalakkan pembebasan air dan pembakaran lemak, merangsang aliran darah ke kawasan perut dan memadatkan perut yang mengelebeh, menguatkan otot dan mencantikkan semula pembentukan perut dan punggung untuk menjadi lebih slim dan untuk hasil yang terbaik gunakan bengkung.

Cara penggunaan :  Ambil 1 sachet Firming Herba Blend di letakkan dalam piring dan dibancuh dengan air. Gaulkan sehingga sebati dan sapukan pada perut anda sebelum memakai bengkung. Biakan ia kering sekejap dan pakaikan bengkung untuk membentuk tubuh badan anda.

Aku pakai Firming Herba Blend ni sekali je bersama bengkung. Sebab aku mengalamai pembengkakkan kelanjar sebesar bola ping pong di bawah ketiak yang amat sakit. Nanti aku ceritakan camana boleh jadi cam ni yea. Tapi ia bukan salah produk ni.

Seterusnya, selepas selesai berurut,bertungku,bertapel dan berbengkung. Kini pakai pulak pilis di dahi iaitu Calming Herbal Blend Paste untuk menyegarkan mata yang letih dan lesu kerana kekurangan tidur atau stress, memberi kan kelegaan dan ketenangan dan melegakan migrain.

Cara penggunaan : Ambil ½ sachet di letakkan dalam piring dan dibancuh dengan air. Gaulkan bersama dan sapukan pada dahi anda selepas mandi pagi dan petang. Biakan ia kering selama 3jam. Baru cuci.

Tapi aku pakai dari selepas mandi pagi hingga ke mandi petang. Baru cuci. Pastu pakai balik pilis ni lepas mandi petang. Alasan mak aku, wajib pakai pilis untuk tak nak bagi angin naik ke kepala dan mengurangkan sakit kepala. Aku pakai 4 hari je. Pastu tak pakai dah. Rimas.

Alhamdulillah. Dah selesai segala-galanya kini tiba masa untuk bersarapan. Hah, jangan pulak korang nak makan nasi lemak atau makan makanan yang berminyak. Mak hanya benarkan aku makan roti, biskut craker bersama air milo atau air holick sahaja. Tapi selepas berurut untuk 5hari ni aku minum pagi aku pilih Herbal Tea Tanamera. Rasanya sama seperi teh yang lain-lain cuma ditambah halia dan kunyit dalam bentuk uncang. Kebaikan Teh Herba ini kerana ia menggalakkan aliran susu ibu, memanaskan badan, merangsang peredaran darah, menggalakkan pembuangan darah beku dari rahim dalam tempoh pendarahan selepas bersalin, mengurangkan keradangan uterus dan kawasan kemaluan, melegakan sembelit, menggalakkan pembebasan penahanan air dan mencegah dari kembung perut.

Yeahhhh, mandi dah sudah, berurut, berbengkung pun dah selesai dan perut pun dah kenyang. Baby pulak lepas mandi dan berurut dan dah di bagi susu. Dia pun tido balik.

So mak cakap time berpantang ni tak perlu buat kerja rumah. Bila baby tido mak baby pun kena tido sebab malam akan berjaga menjaga si Fayadh. Jadi badan aku dah sedap kena urut ditambah perut yang kenyang mula ler mata jadi layu. Jadi sebelum tido aku spray dulu Lavender Floral Water harga RM36 (70ml) pada bantal tido sebagai aromaterapi bagi menenangkan emosi dan kelesuan dan membantu tidur yg lebih nyenyak. Selain itu, ia juga boleh dijadikan toner pada wajah korang.


Selain tu, kalau korang tak tahu time bile nak pakai semua produk berpantang Tanamera ni. Jangan risau. Setiap pembelian set ini akan disediakan buku manual yang menunjukkan jadual penggunaan produk ni serta cara untuk melilit bengkung dengan betul dan kemas. Mudah dan selamat.

Alhamdullillah. Selesai gak perkongsian aku terhadap Set Berpantang Tanamera ni. Jadi kalau korang nak beli set ni dulu harganya RM 360 termasuk postage. Harga sekarang mengikut set mana yang korang nak ler. Untuk makluman lanjut korang boleh lawati website Tanamera sendiri di link http://tanamerapostnatal.com/ atau pada dealer yang diiktiraf tanamera iaitu kak ashikin di link https://www.facebook.com/ashikintanameramoms

Kenangan berpantang ni tak abis disini yea. Selepas ni aku akan kongsikan apa yang aku makan dan minum masa berpantang dulu? Aku akan ceritakan juga kesakitan yang aku alami akibat pembengkakkan yang tumbuh di kalenjar ketiak aku ni.

Sorry ler. Entry kali ni terpanjang ler pulak. Bye bye bye.