Pesanan Penaja ^_^

27 Oct 2015

Tips Mengurus Belanja Dapur

Hai.

Alhamdulillah. Selesai dah pembentangan Bajet 2016 negara. Bersyukur sesangat2 PM still bagi kakitangan awam Bantuan Khas RM500. Sedikit atau banyak kita kena bersyukur dalam kehidupan ini. Jangan selalu meminta-minta dan jangan selalu mengeluh sana sini tak cukup. Bagi akak mudah sahaja. Akak memang pegang prinsip ni dari muda mudi lagi. Rezeki tu rahsia Allah SWT. Dia yang  Maha Memberi. Cukup atau tidak terpulang pada kita yang manage kewangan dan kehendak kita. Kalau duit sedikit kehendak banyak. Mana datang kecukupannya. So pandai2 bajet ler yea. Yang penting jangan selalu menyalahi orang lain. Salahkan diri sendiri dulu.

Akak faham. Sekarang zaman semua barang mahal. Sana kena cukai. Sini barang naik. Sinun nak kena bayar. Semua benda nak kena fikir. Tak ada yang FREE. Masuk toilet pun sekarang bayar 50sen tau. Tak ada dah 20sen. Jadi nak buat macamama. Kalau asik nak marah dan salah kan orang sana sini. Lama2 akak pulak kena darah tinggi dan penyakit lain nanti. Kalau nak marah beria2 pun. Bukan boleh selesaikan masalah. Harga barang tak akan turun. Still akan terus naik. Jadi akak mula berfikir. Cara pendekatan yang macamana boleh menyelesaikan masalah kewangan keluarga yang sentiasa tak cukup ni. Anak makin hari makin dewasa. Tempolok makan makin besar. Keinginan anak2 pun makin banyak.

Kalau ikut stail akak. Akak memang siap-siap melantik diri sendiri sebagai Menteri Kewangan dalam hubungan rumahtangga kitaorang dari dulu lagi. (Nampak tak ada kegilaan kuasa disitu. HUHUHU) Alhamdulillah. Sehingga kini Incik Padil masih berpuasati dengan reputasi akak sbg Menteri. Tak ada rombakan kabinet buat masa ni yea. Insya Allah.

Jadi setiap bulan akak akan membentangkan Bajet Keluarga pada Incik Padil. Lagi sehari atau 2hari nak gaji. Mula ler akak bz menglistkan barang2 keperluan wajib.

  • Apa nak kena beli? 
  • Berapa yang perlu dibayar? 
  • Barang apa yang penting perlu diutamakan? 
  • Mana bil-bil yang penting harus disetlekan dulu? 

Beli dulu keperluan anak-anak baru duk fikir keperluan diri sendiri. Rasanya semua mak bapak macam akak kot. Anak-anak lebih penting dari segalanya.
Jadi bila dah gaji. Kasi setle dulu bil-bil dan beli barang2 keperluan baru duk terasa tekak nak makan luar dengan family. Tapi berlainan dengan segelintir masyarakat sekarang. Melalui pemerhatian akak. (Hahahaha Dah macam agen 007 plak dah) Akak selalu perasan bila musim orang bergaji semua makan area Restoran mewah. Pagi gaji. Lunch tak nampak dah warung-warung atau medan selera ni. Bila tengah bulan baru nampak kedai mamak. Hujung bulan????? Fikir2 sendiri ler yea. Tepuk dada tanya selera masing-masing. Duit korang. Hak korang. ^_^

Tapi akak berbeza sedikit.

Ni antara list hutang yang perlu diselesaikan oleh Incik Padil dan akak.
Hah, jangan terkejut tengok amoun banyaknya HUTANG tu. Jangan plak mengklafikasikan cukup ke idak duit gaji kitaorang. Kalau tengok BAKI macam tak percayakan. Korang hanya perlu percaya rezeki tu datang nya dari Allah SWT.

Walaupun skrg minyak mahal. Tapi akak dah buat bajet minyak hanya RM300 sebulan untuk kereta Saga FLX je. So seminggu RM60 shj utk perjalanan 300km/j. Kalau korang pakai BMW jangan ler compairkan harga minyak keta korang dgn keta akak hokey.

Tol memang dah naik. Tapi bajet akak still RM100 sahaja sebulan utk isi Touch N Go akak. Jadi pandai2 ler nak bajet cmana perjalanan ulang alik ke tempat kerja. Macam situasi akak. Pagi2 Incik Padil akan menghantar Faiz ke umah mertua di Kajang sejauh 15km. Kang dari sana naik moto ke ofis. So balik kang laluan sama masih 15km dgn tol ulang alik RM3.60. Darab plak dgn 30hari. Dah berapa kan? So kira ler cukup ke idak bajet sebulan. Tapi korang jangan tak percaya. Bajet ni cukup untuk famili akak. Siap balik ke Senawang lagi. Cukup je bajet ni.

Jangan plak cakap akak tak gi berjalan. Akak gi berjalan2. Tapi stakat yg dekat2 ler. Tak ada ler berjalan2 istilah holiday jauh2 tu kena kira bajet lain.

Macam tu gak dengan perbelanjaan dapur dan harian akak. Ni semua akak yang list kan. Incik Padil hanya bagi duit sahaja. Pandai2 ler nak guna duit tu. So perbelanjaan bahan2 basah akak dah tetapkan RM50 seminggu. Cukup ke??????

  • RM50 seminggu x 5minggu= RM250 ni bajet sebulan duit beli barang2 basah.
  • Dapur kering RM150 sebulan.
  • Barang baby RM250 sebulan

Whattt RM50 beli barang basah seminggu???? Cukupppp ke tu??????????

Cukup ler wei. Dengan RM50 ni akak boleh beli sekor ayam, udang, daging, sayur, bawang dan santan tau. Untuk kapasiti 3orang makan yea. Hah, percaya tak??? Mesti PERCAYA dengan syarat korang gi shoping dekat pasar borong. Beli stock barang seminggu. Hahahahah. Ni ler tips akak untuk berjimat. Akak jarang shoping barang2 basah dekat shoping mall. 1st bagi akak bahan2 basah tak sesegar pasar borong. 2nd harganya jauh lebih murah. Contoh ayam sekor akak blh dapat rm5.50 sekilo. Beli sekor RM10 je. Dipasaraya akak pernah beli RM19 seekor.Bila tengok harga macam tu. Terus tak jadi beli. Serius akak bagitau. Akak sangat cerewet dalam bab harga ni. Harga nak murah tapi barang nak segar. Barang nak kualiti baik tapi nak murah harganya. So pasar ler jawapan nya. Incik Padil plak malas nak pening2 dia rela jadi driver saje. Hehehe.

Selain tu akak ada gak buat senarai menu utk sarapan dan menu makanan yang akak nak masak utk minggu tu. Jadi sampai ke pasar. Tak perlu dah nak fikir2 masak apa dan bahan apa nak beli. Ikut je list bahan2 nak beli. Lebih mudah dan jimat masa.
Itu kalau bab bahan2 basah dan mentah. Kalau bab barang2 kering dan keperluan harian. Akak memang beli dekat shoping mall. Tapi shoping mall tu hanya yang terpilih saje. Wah bunyi macam kerekkk. Shoping ala2 Cold Storage. No Giant No Tesco... Salah salah dan salah tue... Hikhikhik. Sebenarnya akak suka shoping dekat Mall Mydin Kajang ni. Memang akak suka shoping dekat Mydin ni dari anak dara lagi. Bagi akak barang dia lebih murah. Tak percayaaa lagi??????

Nah ni antara compair harga yang telah akak buat. Bukan akak pergi ke Mall X dan Y untuk survey harga tau. Korang pun tau kan zaman online sekarang ni. Shoping barang dapur basah pun boleh online dah sekarang ni. Tapi bagi akak tak suka cara ni. Sebab akak lebih seronok pergi shoping sendiri barang2. Boleh pilih, pegang dan tengok kualiti barangan tu sendiri. Lebih puasati bagi akak ler.

So sebelum beli barang2 keperluan. Akak dah buat listing. Akak akan try buat oder barang melalui online kononnya dan dapatkan total harga tanpa chekout. So bila dah oder semua barangan ni akak akan print dan bawa listing harga online td ke Mydin dan beli barangan mengikut listing online tersebut.

Tapi kadang2 tak semua barang yg di Mydin ada di Mall X so tambah je di bawah ruangan online td tu dan kira harga semua. Total di Mall X - dengan harga di Mydin tadi.

Contoh macam ni.

Total Harga Mall X         :    RM350.49
Total Harga Mall Mydin : -  RM338.35
                                             --------------
                                              RM 12.14 ----> JIMAT
                                            ---------------
Cer kira kalau JIMAT RM12.14 sebulan. Kalau 12bulan berapa? Kalau 5tahun? 10tahun?

Mesti korang fikir. Cikit je jimat. Tapi untuk jangka masa panjang. Banyak jugak tau.

Maybe dia sikit JIMAT pada yang berduit tapi BANYAK JIMAT pada golongan yang kurang duitnya.

Tapi ni untuk akak punya perbelanjaan. Korang boleh amik cara akak tp bukan amounnya. HEHE. Kalau Mall X murah korang tu duk Puchong tapi ko duk Banting. Akan dtg ke Mall yg jauh tu semata2 nak harga murah. Depend for your jarak,minyak dan tol. Hokeyyy..!!

Abis shoping tepek resit dekat petiais, Sudahnya petiais aku ni dh macam papan kenyataan dah. Situ ler nak tepek list menu. Situ gak ler nak tepek resepi.

Soalannya mesti ada yang nak bertanya kan. Akak tak makan luar ke? KFC? Pizza? Shoping baju kasut? Mainan anak2? Jajan anak2? Tengok wayang??? Hehehe. (Mampu tersenyum) Of course. Mesti ler ada akak makan luar,berjalan2 dan shoping. Duit lebihan tu kan ado. Tapi tidak ler shoping dekat Pavilion. Tempat besa2 je.

Ni antara format ringkat yang selalu akak buat setiap bulan untuk dibentangkan bajet depan Incik Padil.

Korang boleh cuba terapkan cara ni yea.

Dan jangan lupa buat potongan simpanan 10% dari gaji korang disimpan dalam Bank, ASB atau pelaburan emas. Ni penting utk recover poket korang bila bocor dikemudian hari.

Almaklum ler, pakai kereta of course ada ragamnya kan. So duit-duit ni akan membantu uolls. Macam tu gak kalau ada famili. Mana tau anak sakit plak. Duit2 ni boleh didahulukan.

Kalau macam akak. Tak ada duit. Duit2 bisnes boleh tolong cover atau mencukupkan apa yang tak cukup. So tak perlu meminta-minta duit orang lain atau mengharapkan bantuan orang. Berdikari atas diri sendiri. Dan yang paling penting hentikan merunggut sana sini tak cukup atau marahkan barang2 yg semakin naik ni. Sebab bila kita selalu marah2. Rezeki kita akan mahal. Pintu rezeki kita akan ditutup oleh Allah SWT.

Bagi pandangan akak kalau setakat gaji bawah 5ribu tu. Duduk di kota metropolitan ini bak kata pakar ekonomi tu Miskin. Kalau bawah 3ribu tu katanya Miskin Tegar. So akak tak pernah berbangga diri kalau kita dapat gaji banyak. Sebab ia tidak bernilai. Kerana dulu akak hanya Pekerja Kilang. Bonus setakat RM50 setahun dan kenaikan gaji pun RM 5 setahun. Sedihkan???

Kalau kita rasa susah ari ni. Ingat ler.. Ada ramai lagi orang diluar sana lebih susah dari kita. (Motivated tuk diri sendiri)

Bagi akak sangat mudah dalam hidup ni.

  • Bukan kerana GST hidup saya susah. Dan bukan kerana BRiM hidup saya mewah.

Semuanya datang dari Allah SWT. Selalu mohon doa dan selalu lah bersyukur.

Ingatlah.! Tanda-tanda rezeki yang berkat.

  •  Sedikitnya mencukupi. Yang banyak boleh dikongsi bersama.

Tertiba jadi ustazah plak aku ni.

Kalau dah buat bajet ni. Mesti ler stragle mematuhi bajet yg telah dibuatkan. Tapi akak selalu terover bajet tang keperluan dapur kering tu. Almaklum ler, shoping bawak anak2. Mak amik satu barang. Anak amik 2barang. Kesudahannya akak beli 10barang. Si anak amik 15barang. Tapi sebelum buat pembayaran segala coklat, mainan, vitagen sila tinggalkan ke tepi. Part ni Incik Padil ler curi2 tinggalkan balik barang2 yg dah Fayadh amik ni. Tu baru sorang. Sok akan datang Si Faiz plak. Ermmm Pokai papa.

Bukan kedekut tau dengan anak2 tapi kami mengajar anak2 supaya tidak semudah itu untuk mendapatkan apa yang diorang nak. At least satu saje yg kami offer bila keluar bersama. Kalau dah dapat mainan. No baju no jajan jajan. Pilih ler mana yang dioarang nak. Tp still ada limit harga.

15 comments:

zaza hanim Mj said...

ternganga mulut aku....titik...

haniza ishak said...

Salam akak, nak tanya la pasar borong mana yang dekat dengan area bangi ya?

mira zara said...

baru tau akak da komen. hihihihi.. tutup mulut tu. nanti lalat masuk

mira zara said...

waalaikumsalam dik. Kalau adik duk area bangi kajang atau putrajaya. Pasar Borong Selangor area taman equine Seri Kembangan murah.Kak Mira besa gi ke sana. Walaupun agak jauh ckit.tp berbaloi. Akak bawak rm50 macam2 dapat beli..tapi stock bahan basahan seminggu ler...

Bunda Kye said...

Salam.. info yg menarik.. s tertarik dgn list perbelanjaan tu.. kalau x keneratan boleh x kongsi? Tqia..
Email: kye_bc@yahoo.com

Bunda Kye said...

Salam.. info yg menarik.. s tertarik dgn list perbelanjaan tu.. kalau x keneratan boleh x kongsi? Tqia..
Email: kye_bc@yahoo.com

kebaya pink said...

Hebatnya akk,bijak berbelanja,sy pn wat mcm akk la

Muhammad Shahrudin Mohd Jani said...

Alhamdulillah..ada juga post yang dapat membantu dari segi pemahaman dan praktikal..boleh praktik kan..terima kasih kerana share benda yang baik..terima kasih..

Muhammad Shahrudin Mohd Jani said...

Alhamdulillah..ada juga post yang dapat membantu dari segi pemahaman dan praktikal..boleh praktik kan..terima kasih kerana share benda yang baik..terima kasih..

Hartini Yaacob said...

Really inspiring...thank you for the great sharing.

Anonymous said...

terbaik la sis..tp benda akak Berjaya jika suami & istri sama2 ada sikap mcm ni..kalo slh sorang xde sikap mcm ni,buek ponet yo wat listing every month..huhuhu

Anonymous said...

terbaik la sis..tp benda ni akan Berjaya jika suami & istri sama2 ada sikap mcm ni..kalo slh sorang xde sikap mcm ni,buek ponet yo wat listing every month..huhuhu

Fatihah SitiNurulFatihah said...

VERY INSPIRE ME !!! THANKS A LOT..
SAYA NAK MASUK RUMAH SENDIRI MEMANG TERASA SEGALA PEBELANJAAN TU ...

Fatihah SitiNurulFatihah said...

VERY INSPIRE ME !!! THANKS A LOT..
SAYA NAK MASUK RUMAH SENDIRI MEMANG TERASA SEGALA PEBELANJAAN TU ...

Suhaily ahmad juffri said...

Tips yang bagus untuk berjimat